Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

Άνοδο μεγαλύτερη των 50 σεντς καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου. Πτώση της αμερικανικής παραγωγής κατά 255.000 βαρέλια ημερησίως προβλέπει η Goldman Sachs.

Άνοδο μεγαλύτερη του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση της εξόρυξης από τις ΗΠΑ, την ώρα που οι αναλυτές εκτιμούν πως σχεδιαζόμενες επενδύσεις ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων για πετρελαϊκή παραγωγή στις ΗΠΑ δεν είναι οικονομικά συμφέρουσες σε τιμές 50 δολαρίων το βαρέλι ή και χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Wood Mackenzie, "αν και οι πετρελαϊκές εταιρείες επιζητούν μέση μείωση κόστους κατά 20-30% στα projects, η εξοικονόμηση που θα προέλθει από την μείωση του κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιτύχει μείωση μόνο κατά 10-15%. Έτσι, όπως εκτιμά η εταιρεία, σχεδιαζόμενες επενδύσεις ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων σε νέα πετρελαϊκά projects δεν θα είνα οικονομικά συμφέροντα με το πετρέλαιο στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, σε νέα έκθεση της Goldman Sachs αναφέρεται πως τα στοιχεία δείχνουν πως θα υπάρξει μείωση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου μεταξύ του β' τριμήνου και του δ' τριμήνου του 2015 κατά 255.000 βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές του μαύρου χρυσού θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, ιδιαίτερα από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, συνεχίζουν να παράγουν ποσότητες-ρεκόρ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της τράπεζας ANZ, η τιμή του αμερικανικού αργού θα υποχωρήσει κάτω και από τα 40 δολάρια τους επόμενους έξι μήνες και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 41 δολάρια του χρόνου, ενώ η τιμή του Brent θα διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 46 δολάρια το βαρέλι το 2016.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 1,63% στα 45,41 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 1,26% στα 48,07 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 50% από τον Ιούνιο του 2014, όταν άρχισε να γίνεται εμφανές το πρόβλημα που δημιουργεί η αυξημένη παγκόσμια παραγωγή σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v