Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου δια χειρός... Κίνας

Η νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα δίνει ώθηση στις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων. Στα 63,8 δολ. ανά βαρέλι ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου Brent.

Διατηρούνται οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού καθώς η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας δίνει ώθηση στις τιμές όλων των βιομηχανικών εμπορευμάτων. Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent ενισχύεται κατά 40 σεντ, στα 63,85 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού WTI καταγράφει άνοδο 45 σεντ, στα 56,19 δολ. ανά βαρέλι.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, οι πιέσεις στα χρηματιστήρια φρέναραν το ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Τώρα το αργό προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος» δήλωσε ο Ολιβιέ Τζάκομπ της Petromatrix.

Στήριξη στην αγορά δίνουν τα νέα μέτρα από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε μείωση του λόγου υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων κατά 100 μονάδων βάσης. Η κίνηση είναι πιο δραστική από ότι αναμενόταν και οδηγεί σε αποδέσμευση ρευστότητας ύψους 161 δισ. δολ. στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναϊμι δήλωσε πως το Ριάν θα διατηρήσει την παραγωγή μαύρου χρυσού κοντά σε επίπεδο ρεκόρ. «Έχω πει πολλές φορές ότι θα είμαστε πάντα χαρούμενοι εάν προσφέρουμε στους πελάτες μας αυτό που θέλουν. Τώρα θέλουν παραγωγή 10 εκατ. βαρελιών» δήλωσε ο Ναϊμι.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v