Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 69,05 δολάρια το πετρέλαιο με κέρδη 1,5%

Στον έλεγχο των bulls, οι οποίοι έχουν πάρει την τελευταία εβδομάδα για τα καλά την πρωτοβουλία των κινήσεων, δείχνουν να βρίσκονται οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδος, ξεχώρισε η κίνηση του αργού πετρελαίου σε νέα υψηλά εννεαμήνου στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Στον έλεγχο των bulls, οι οποίοι έχουν πάρει την τελευταία εβδομάδα για τα καλά την πρωτοβουλία των κινήσεων, δείχνουν να βρίσκονται οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδος, ξεχώρισε η κίνηση του αργού πετρελαίου σε νέα υψηλά εννεαμήνου στην αγορά της Νέας Υόρκης -πάνω και από τα 69 δολάρια το βαρέλι το WΤΙ- και στην αγορά του Λονδίνου -πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι το Brent- συνεπικουρούμενη και από τη διατήρηση του ανοδικού momentum στο υπόλοιπο petroleum complex, αλλά και τη σταθεροποιητική εικόνα με διατήρηση των πρόσφατων κεκτημένων στην αγορά των βιομηχανικών και πολύτιμων μετάλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης CRB -ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί στην αγορά των commodities- διαπραγματευόταν αργά το απόγευμα στις 320.76 μονάδες, με κέρδη της τάξεως της σχεδόν μισής ποσοστιαίας μονάδος.

Στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης εξάλλου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου (WTI Crude) για τον Ιούλιο, τα οποία εκπνέουν τις δύο επόμενες ημέρες (mini και ”μεγάλο” συμβόλαιο αντιστοίχως), διέσπασαν όπως αναφέραμε στην εισαγωγική παράγραφο και το επίπεδο των $69 το βαρέλι, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από τις 5 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους (!). Το πέρας του floor trading βρήκε την ”πρώτη” σειρά του αργού στα $69.05 το βαρέλι, ενισχυμένη σε ποσοστό 1.5%.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενες διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία (τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής), εξαιτίας της απόφασης των σωματείων των oil workers να δρομολογήσουν απεργίες αυτήν την εβδομάδα.

Στα products, τα futures της βενζίνης για τον Ιούλιο (Gasoline RBOB) διατηρήθηκαν στο επίπεδο που έκλεισαν την εβδομάδα, στα $226.40 cents το γαλόνι, ενώ στα $203.4 cents το γαλόνι έκλεισε το πετρέλαιο θέρμανσης, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου να κάνουν ράλι της τάξεως του 1.16%.

Στην αγορά των μετάλλων τέλος, η εικόνα ήταν σχετικά ήπια, σταθεροποιητική. Τα futures του χαλκού για το μήνα Ιούλιο διαπραγματεύονταν στα $342 cents ανά λίμπρα (flat), ενώ στο ”πολύτιμο μπλοκ”, τα συμβόλαια του χρυσού λήξεως Αυγούστου βρίσκονταν στα $660 η ουγκιά (+0.16%) και αυτά του αργύρου για το μήνα Ιούλιο στα $13.25 η ουγκιά, πρακτικά αμετάβλητα.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v