Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος πετρελαίου στα 66,93 δολάρια

Μικτή ήταν η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων όσον αφορά στο πρόσημο των συμβολαίων, τόσο εντός του ενεργειακού complex, όσο και μεταξύ των δύο βασικών κατηγοριών -ενεργειακά προϊόντα και μέταλλα.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Μικτή ήταν η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων όσον αφορά στο πρόσημο των συμβολαίων, τόσο εντός του ενεργειακού complex, όσο και μεταξύ των δύο βασικών κατηγοριών -ενεργειακά προϊόντα και μέταλλα.

Στη συμπεριφορά της αγοράς των commodities, κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις που ήδη είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο από την Τετάρτη το απόγευμα, οι διασπάσεις σημαντικών από πλευράς τεχνικής ανάλυσης επιπέδων αντίστασης (βλ. WTI Crude futures), αλλά και οι σημαντικές ρευστοποιήσεις που έπληξαν τις μετοχικές και ομολογιακές αγορές ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, με το μαζικό liquidation να διαχέεται προϊούσης της συνεδρίασης και στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, δεδομένης της έκθεσης των κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων που διατηρούν κατά πλειοψηφία θέσεις long στην αγορά.

Το highlight της ημέρας ήταν το αργό πετρέλαιο που κινήθηκε έντονα ανοδικά στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, με τους traders να ”χτυπάνε” τα stop-losses που είχαν τοποθετηθεί από short θέσεις που πόνταραν ότι οι τιμές θα έβρισκαν αντίσταση στη ζώνη $66.70/67, παραμένοντας στο trading range των 5.5 δολαρίων του τελευταίου διμήνου.

Τελικά, η εκπνοή της συνεδρίασης στο αμερικανικό floor βρήκε τα futures παράδοσης Ιουλίου να διαπραγματεύονται στα $66.93 το βαρέλι (+1.5%), έχοντας καταγράψει intraday υψηλό στα $67.42. Το εν λόγω επίπεδο του αργού (τύπου WTI) είναι το υψηλότερο για το τελευταίους εννέα μήνες, με την αγορά της Νέας Υόρκης να κάνει catch-up ακολουθώντας το ράλι του Brent στο Λονδίνο, τα συμβόλαια του οποίου είχαν καταγράψει αντίστοιχα υψηλά εδώ και δύο περίπου εβδομάδες. Στο ICE λοιπόν, τα συμβόλαια του Brent λήξεως επίσης Ιουλίου, βρίσκονταν την ίδια ώρα στα $71.22 το βαρέλι, με το διατλαντικό spread του αργού (Brent Crude/WTI Crude) να κλείνει από το επίπεδο-ρεκόρ που είχε καταγραφεί τότε.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, το γενικότερο κλίμα ρευστοποιήσεων στις κεφαλαιαγορές επέδρασε καταλυτικά, όπως αναφέραμε στην εισαγωγική παράγραφο, στη διάθεση των συμμετεχόντων στην εν λόγω αγορά. Χρυσός και άργυρος υποχωρούσαν αργά το βράδυ, με τα συμβόλαια στο κίτρινο μέταλλο για τον Αύγουστο να βρίσκονται στα $664 η ουγκιά (-1.6%) και το ασήμι λήξεως Ιουλίου να σημειώνει ίδιες σε ποσοστό απώλειες και να διαπραγματεύεται στα $13.48 η ουγκιά.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v