Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 4ετίας για πετρέλαιο και χρυσό

Κάτω από τα 82 δολ. υποχωρεί Brent, ενώ η τιμή spot του χρυσού κατρακυλά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010. Το ράλι του δολαρίου σε υψηλό 4,5 ετών, οι αρνητικές εκπλήξεις σε Κίνα και ευρωζώνη και οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Σε πτωτική τροχιά συνεχίζουν πετρέλαιο και χρυσός καθώς τα οικονομικά μεγέθη από Κίνα και ευρωζώνη απογοητεύουν, ενώ παράλληλα οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας αλλάζουν τα δεδομένα.

Η τιμή πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από τα 82 δολάρια ανά βαρέλι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010. Συγκεκριμένα, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 82,15 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 81,63 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 35 σεντ, στα 76,84 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα βρέθηκε σε χαμηλό τριετίας, στα 75,84 δολ.

Οι δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ επιβεβαιώνουν την εικόνα επιβράδυνσης για την κινεζική οικονομία. Στην ευρωζώνη, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ αποδείχθηκε χαμηλότερος των προσδοκιών, ενώ παράλληλα οι λιανικές πωλήσεις βούλιαξαν κατά 1,3% το Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά, ενώ η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές εξαγωγών πετρελαίου προς τις ΗΠΑ, φοβούμενη πως θα χάσει μερίδιο από την αγορά, με τη φρενήρη αύξηση της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικής ενέργειας.

Οι αναλυτές, επισημαίνουν παράλληλα το ρόλο των εξελίξεων στην αγορά συναλλάγματος. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται σε νέο υψηλό 4,5 ετών, δημιουργώντας πτωτικές τάσεις στις τιμές των εμπορευμάτων – που διαπραγματεύονται σε δολάρια- με αποτέλεσμα και η τιμή του χρυσού να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010. Συγκεκριμένα, η τιμή spot του χρυσού υποχωρεί κατά 2% στα 1.143,66 δολ. η ουγκιά.

"Το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε δολαρια όπως ο χρυσός, γίνονται πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων εάν το δολάριο ενισχύεται, με αποτέλεσμα να υποχωρεί η ζήτηση" εξηγεί το πρακτορείο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v