Η βελτιωμένη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας μειώνει την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα στοιχήματα υπέρ της ανόδου της τιμής του.
Οι θέσεις net-long στα futures και options του χρυσού υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg τον Οκτώβριο σημειώθηκαν εκροές 1,3 δισ. δολαρίων από τα επενδυτικά προϊόντα που παρακολουθούν τα πολύτιμα μέταλλα (ETPs), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για φέτος.
Ο Michael Haigh της Societe Generale, ο οποίος είχε προβλέψει ορθά την πτώση του χρυσού πέρυσι, δήλωσε πως το «κραχ» στις τιμές του πετρελαίου δείχνει ότι ο πληθωρισμός είναι απίθανο να επιταχυνθεί, κάτι που αυξάνει τις πιέσεις στον χρυσό.
«Στοιχηματίζουμε σε χαμηλότερες τιμές για τον χρυσό και λέμε στους πελάτες μας ότι δεν θα πρέπει να έχουν μηδενικό απόθεμα χρυσού», σύμφωνα με τον Atul Lele της Deltec International Group. «Το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται καθώς άλλα κράτη τυπώνουν χρήμα σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ έχουν βγάλει την ποσοτική χαλάρωση από το τραπέζι. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίον ο κόσμος θα αποφύγει τον χρυσό».
Τα futures του χρυσού έκαναν «βουτιά» 4,9% στα 1.171,60 δολάρια η ουγκιά στο Comex της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις 31 Οκτωβρίου υποχώρησαν στα 1.160,50 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ σήμερα ο χρυσός υποχωρεί έως και 0,9% στα 1.161 δολάρια.
Οι net-long θέσεις στον χρυσό ήταν μειωμένες κατά 6,6% στα 70.298 συμβόλαια futures και options την εβδομάδα που έληξε στις 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission. Τα long holdings μειώθηκαν κατά 3,8%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι εβδομάδων. Παράλληλα, τα παγκόσμια holdings ETP που βασίζονται στον χρυσό έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Σύμφωνα με τον Haigh, η πτώση της τιμής του πετρελαίου αυξάνει τις πιθανότητες ο χρυσός να υποχωρήσει στα 1.000 δολάρια η ουγκιά μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Κατά τον ίδιο, η φθηνότερη ενέργεια «σημαίνει χαμηλότερο πληθωρισμό και έρχεται να προστεθεί στο bearish story του χρυσού».
Από την πλευρά του, ο Jeff Sica της Sica Wealth Management, εκτιμά πως η προοπτική επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης θα βοηθήσει ώστε να αναζωπυρωθεί η ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να κρατήσουν τον χρυσό τους αφού είναι εμφανές ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης», σημειώνει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 70% από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Πέρυσι, οι τιμές υποχώρησαν κατά 28%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών σχεδόν δεκαετιών.