Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά το Brent στα $103

Στην περιοχή των 103 δολ. ανά βαρέλι κινείται η τιμή Brent παρά την υποβάθμιση των προβλέψεων της ΙΕΑ που βλέπει περιορισμούς στη ζήτηση για μαύρο χρυσό. Απροσδόκητη αύξηση και των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Σταθεροποιητικά κινείται η τιμή πετρελαίου Brent κοντά στα 103 δολ. ανά βαρέλι παρά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και την υποβάθμιση των προβλέψεων της ΙΕΑ για τη διεθνή ζήτηση μαύρου χρυσού.

Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent αρχικά υποχώρησε κατά 73 σεντ στα 102,23 δολ. ανά βαρέλι, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε στα 103,33 δολ. Στην αμερικανική αγορά, η τιμή του αργού ενισχύεται κατά 10 σεντ, στα 95,48 δολ.

Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτίμησε πως η ήπια οικονομική ανάπτυξη περιορίζει τη ζήτηση για ενέργεια διεθνώς και πως σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες θα υπάρξει σημαντική πτώση στην κατανάλωση πετρελαίου κατά το 2013. Παράλληλα, η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξάνεται, ξεπερνώντας τη ζήτηση για μαύρο χρυσό, με τις πρόσφατες κινήσεις από τη Σαουδική Αραβία και άλλους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής.

Παρόμοιες εκτιμήσεις έχουν εκφραστεί τελευταία από τον ΟΠΕΚ αλλά και την Αμερικανική Επιτροπή Ενέργειας. Και οι δύο οργανισμοί υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση μαύρου χρυσού. Παράλληλα, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 9 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου, σε επίπεδα υψηλότερα από το μέσο όρο πενταετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v