Η Ιαπωνία πιέζει το δολάριο σε χαμηλό διμήνου

Περαιτέρω απώλειες εμφανίζει το αμερικανικό νόμισμα, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα θα στραφεί σε άλλα νομίσματα για τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Περαιτέρω απώλειες εμφανίζει το αμερικανικό νόμισμα, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα θα επιλέξει άλλα νομίσματα για τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Τα σχόλια του Junichiro Koizumi αποδυνάμωσαν το δολάριο, ωθώντας το ευρώ σε άνοδο 0,5% στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών, στα 1,3455 δολάρια.

Εκτιμάται ευρέως ότι τις τυχόν απώλειες της θέσης του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το ενιαίο νόμισμα.

Η πτώση του αμερικανικού νομίσματος διευρύνθηκε στη συνέχεια, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Sadakazu Tanigaki, δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι ”η διασπορά είναι απαραίτητη”, ερωτηθείς για τους κινδύνους που ενέχει η μεγάλη βαρύτητα του δολαρίου στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι επίκειται άμεσα μεταβολή της πολιτικής, αφαιρώντας κάποιες από τις πιέσεις στο δολάριο. Κατά τους αναλυτές πάντως οι δραματικές αντιδράσεις των αγορών συναλλάγματος καταδεικνύουν ότι πλέον υπερισχύουν οι αρνητικές προβλέψεις όσον αφορά τη θέση του δολαρίου.

Οι ΗΠΑ απορροφούν περίπου 2 δισ. δολ. την ημέρα για να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο συναλλαγών και τον προϋπολογισμό και τα περισσότερα κεφάλαια προέρχονται από την Ασία και δη τις κεντρικές τράπεζες Ιαπωνίας και Κίνας.

Η Ιαπωνία αγοράζοντας δολάρια αποτρέπει μια ταχεία άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου. Αλλά επί πολλούς μήνες κατά την τελευταία διετία ο ρυθμός των αγορών αμερικανικών χρεογράφων έχει μειωθεί, επιτείνοντας τους φόβους ότι στερεύει η διάθεση για αγορές δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v