Τρία χρόνια πτώσης συμπληρώνει το δολάριο

Καθώς ολοκληρώνεται το 2004, το δολάριο συμπληρώνει τη μεγαλύτερη περίοδο πτώσης από το 1987, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Group of Seven συναντήθηκαν στο Παρίσι με αποστολή να θέσουν τροχοπέδη στην τριετή πτώση του νομίσματος.

Καθώς ολοκληρώνεται το έτος, το δολάριο συμπληρώνει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πτώσης από το 1987, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Group of Seven συναντήθηκαν στο Παρίσι με αποστολή να θέσουν τροχοπέδη στην τριετή πτώση του νομίσματος.

Ο δείκτης των εμπορικών ισοτιμιών του δολαρίου με τα υπόλοιπα βασικά νομίσματα που καταρτίζει η Federal Reserve (Trade-Weighted Major Currency Dollar Index) έχει υποχωρήσει 6,2% στη φετινή χρονιά, μετά τις απώλειες που είχε εμφανίσει στα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ο δείκτης άρχισε την τριετή πτώση του το 1985, όταν οι υπουργοί της G7 συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Πλάζα της Νέας Υόρκης και συμφώνησαν ότι ”είναι επιθυμητή” η εξασθένιση του δολαρίου.

Οι υπουργοί των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη συναντήθηκαν στο Λούβρο το 1987 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περαιτέρω πτώση ”θα πλήξει” τη διεθνή ανάπτυξη.

Τώρα, το δολάριο πλήττεται από τα ελλείμματα-ρεκόρ στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και εμπορίου των ΗΠΑ, τις μειωμένες αγορές αμερικανικών χρεογράφων από τους ξένους επενδυτές και τα σχόλια αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας και του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, που καταδεικνύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ευνοεί την πτώση του δολαρίου.

Το δολάριο κινείται σε αρνητικά επίπεδα-ρεκόρ έναντι του ευρώ, στα 1,3624 δολ. ανά ευρώ το πρωί στο Λονδίνο. Έναντι του γεν η ισοτιμία διαμορφώνεται στα 103,7 γεν.

Η Lehman Brothers, ο οίκος που έκανε τις πλέον ακριβείς προβλέψεις για την πορεία της ισοτιμίας στο προηγούμενο διάστημα, προβλέπει τώρα ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί στα 90 γεν και τα 1,40 δολάρια ανά ευρώ στο ερχόμενο δωδεκάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v