Η Fed δεν ”στήριξε” το δολάριο

Πτωτική πορεία ανακτά το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο επιθετική στα επιτόκια όσο θα ”ήθελε” το αμερικανικό νόμισμα. Στις πτωτικές τάσεις του δολαρίου συνέβαλε η νέα ανατίμηση του γεν μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης Tankan.

Πτωτική πορεία ανακτά το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο επιθετική στα επιτόκια όσο θα ”ήθελε” το αμερικανικό νόμισμα. Στις πτωτικές τάσεις του δολαρίου συνέβαλε η νέα ανατίμηση του γεν μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης Tankan για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Η Federal Reserve προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες στο 2,25% όπως αναμενόταν ευρέως και συνόδευσε την απόφαση με την δήλωση ότι οι αυξήσεις του κόστους δανεισμού θα συνεχιστούν με ”μετρημένο” ρυθμό.

Μετά την αύξηση, το επιτόκιο Fed funds διαμορφώνεται, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, πάνω από το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης, που διαμορφώνεται στο 2,0%.

Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων είχε προσφέρει στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι δηλώσεις όμως της Fed για ”μετρημένη” και όχι επιθετική πολιτική στη συνέχεια αφαίρεσαν την στήριξη από το δολάριο.

Τα στοιχεία της έκθεσης Tankan στην Ιαπωνία έδειξαν ότι ο βιομηχανικός κόσμος είναι επιφυλακτικός για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά το γεν στηρίχθηκε στην προοπτική αύξησης των επιχειρηματικών δαπανών που διαφαίνεται στην ίδια έκθεση.

Το ευρώ κινείται το πρωί στο Λονδίνο στα 1,3313 δολάρια, υψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στη Νέα Υόρκη. Το δολάριο κινείται λίγο χαμηλότερα από τα 105 γεν, κατά 0,5% χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι συναλλαγές στη συνέχεια θα είναι περιορισμένες γιατί πολλοί αναλυτές έχουν αρχίσει να κλείνουν τις θέσεις τους πριν την εκπνοή του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v