H SNB "κλειδώνει" την ισοτιμία του φράγκου

H Kεντρική Τράπεζα της Ελβετίας βάζει όριο στην ισοτιμία του φράγκου στα επίπεδα του 1,20 φράγκου ανά ευρώ. Θα αγοράσουμε "απεριόριστες" ποσότητες νομισμάτων αν χρειαστεί, δηλώνει. Πτώση 7% στο φράγκο. Πώς απαντά η ΕΚΤ.

H Kεντρική Τράπεζα της Ελβετίας "δένει" το ελβετικό φράγκο με το ευρώ στα επίπεδα του 1,20 φράγκου, τονίζοντας ότι θα στηρίξει την ισοτιμία του νομίσματος σε αυτά τα επίπεδα προχωρώντας, αν χρειαστεί, σε αγορές.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει να υποχωρήσει η ισοτιμία ευρώ - φράγκου κάτω από το 1,2 φράγκο και με αποφασιστικότητα θα προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ξένων νομισμάτων εφόσον απαιτηθεί.

Μετά την ανακοίνωση από την SNB, το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά περίπου 7% έναντι του ελβετικού φράγκου, στα επίπεδα του 1,220 φράγκου.

Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο της χώρας καταγράφει κέρδη 3,2%, στις 5.306 μονάδες.

Αναλυτές σημείωναν πως η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης του ευρωπαϊκού προβλήματος. Εκτιμούν πως αν η κρίση στην ευρωζώνη χειροτερέψει, τότε θα είναι πολύ ακριβό για την SNB να κρατήσει την ισοτιμία στα επίπεδα που επιθυμεί.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην Ιαπωνία καθώς το γεν θεωρείται επίσης ασφαλές καταφύγιο. Περαιτέρω ανατίμηση του εκτιμάται ότι θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε το τσουνάμι. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ιαπωνία θα θέσει το θέμα των ισοτιμιών στο G7 που έχει προγραμματιστεί στα τέλη της εβδομάδας.

Η αντίδραση της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε, είχε ενημερωθεί για την απόφαση της SNB. Η απόφαση, πάντως, πάρθηκε με αποκλειστική ευθύνη της SNB, τόνισε.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η EKT μέσω του προέδρου της κ. Τρισέ είχε ζητήσει τον Αύγουστο οι χώρες να μην προχωρούν σε μεμονωμένες κινήσεις στο μέτωπο των ισοτιμιών, αλλά να δρουν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η ΕΚΤ αντιδρά τόσο άμεσα σε κίνηση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας που έχει στόχο να σταματήσει την ανατίμηση του νομίσματός της, σημειώνουν αναλυτές.

H Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έχει κάνει και στο παρελθόν προσπάθειες να σταματήσει τη συνεχή ανατίμηση του νομίσματός της, η οποία προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία της χώρας και στις επιχειρήσεις της. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, καθώς το φράγκο θεωρήθηκε από τους επενδυτές ασφαλές καταφύγιο στην κρίση, με αποτέλεσμα να ανατιμάται συνεχώς.

Ανάλογη κίνηση είχε κάνει η SNB και το 1978. Τότε είχε προσπαθήσει να περιορίσει την άνοδο του φράγκου έναντι του γερμανικού μάρκου πωλώντας φράγκα και αγοράζοντας αμερικανικά δολάρια. Το φράγκο έπεσε 20% έναντι του μάρκου σε 20 ημέρες. Εκείνη την περίοδο, ωστόσο, οι αγορές συναλλάγματος ήταν πολύ μικρότερες και η SNB είχε να αντιμετωπίσει την ισοτιμία έναντι του νομίσματος μιας μόνο χώρας και όχι το ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει τη μισή Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v