Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος κύκλος πιέσεων για τη στερλίνα

Πτώση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση για τη στερλίνα καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε πώληση του νομίσματος, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους για την οικονομία και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Πτώση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση για τη στερλίνα καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε πώληση του νομίσματος, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους για την οικονομία και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί έναντι 15 εκ των 16 βασικών "ανταγωνιστών" του, έπειτα από δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν ότι στις επικείμενες εκλογές στη Βρετανία το πιθανότερο είναι πως δεν θα συγκροτηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Παράλληλα, η διόγκωση του βρετανικού ελλείμματος, σε συνδυασμό με την ύφεση που πλήττει τη βρετανική οικονομία, φέρνει τη στερλίνα στο στόχαστρο των πωλητών.

"Οι ανησυχίες τόσο για την οικονομική όσο και για την πολιτική κατάσταση της χώρας συνεχώς ενισχύονται", τονίζει στο Bloomberg ο κ. Toshiya Yamauchi, διαχειριστής κεφαλαίων στις αγορές συναλλάγματος.

Η στερλίνα υποχώρησε στο 1,4895 δολάριο και στις 90,73 πένες ανά ευρώ, παραμένοντας κοντά σε χαμηλά αρκετών μηνών έναντι και των δύο αυτών ανταγωνιστικών νομισμάτων.

Σημαντική, πάντως, θεωρείται και η δραστηριότητα των κερδοσκόπων στις αγορές συναλλάγματος, κυρίως ενάντια στη στερλίνα. Όπως σημείωνουν σε δημοσίευμά τους οι "Financial Times", σύμφωνα με τα στοιχεία τοποθετήσεων από το Chicago Mercantile Exchange, που θεωρούνται από τα καλύτερα βαρόμετρα για τη δραστηριότητα των hedge funds, οι επενδυτές είχαν αυξήσει τις θέσεις short στη στερλίνα στα 62.884 συμβόλαια, αξίας 6,1 δισ. δολαρίων, έως την προτελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Στην προηγηθείσα εβδομάδα, 56.079 συμβόλαια "σορτάριζαν" στη στερλίνα.

Οριακά υψηλότερα από το 1,35 δολάριο κινείται το ευρώ, το οποίο αγγίζει το επίπεδο του 1,3505 δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v