Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Επόμενο "θύμα" των αγορών η Βρετανία

Αν και η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στην ελληνική κρίση, κορυφαία funds στη Βρετανία θεωρούν ότι το επόμενο "θύμα" των αγορών θα είναι η χώρα τους, όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg.

Bloomberg: Επόμενο θύμα των αγορών η Βρετανία
Αν και η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στην ελληνική κρίση, κορυφαία funds στη Βρετανία θεωρούν ότι το επόμενο "θύμα" των αγορών θα είναι η χώρα τους, όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg.

Η εταιρία Turcan Connell, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια πλούσιων βρετανικών οικογενειών, αναμένει ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει από 20% έως 30% έναντι του δολαρίου, μόλις οι επενδυτές αρχίσουν να ασχολούνται με τα προβλήματα της οικονομίας της Βρετανίας και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση της χώρας προετοιμάζεται να προχωρήσει σε πωλήσεις-ρεκόρ ομολόγων.

Άλλωστε, οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να θέσει σε τάξη τα δημοσιονομικά της μεγέθη οδήγησαν σε πτώση 5% το ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2010.

"Ο συναγερμός ξεκίνησε να χτυπά για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Μόλις το πρόβλημα έκανε την εμφάνισή του, οι αρνητικές εξελίξεις εμφανίστηκαν με ταχύτητα". Αυτό τονίζει ο κ. Haig Bathgate, στρατηγικός αναλυτής της Turcan Connell και προσθέτει: "Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Βρετανίας. Θα μπορούσε να δεχτεί πολύ σκληρά χτυπήματα".

Οι διαχειριστές κεφαλαίων στο Εδιμβούργο, οι οποίοι εδώ και δύο αιώνες επενδύουν κεφάλαια ασφαλιστικών εταιριών, συνταξιοδοτικών ταμείων και πλούσιων πελατών, φροντίζουν να απομακρυνθούν από επενδύσεις που σχετίζονται άμεσα με τη βρετανική οικονομία.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Bruce Stout, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Murray International Trust στο Εδιμβούργο, η πιθανότητα η στερλίνα να καταρρεύσει είναι "υψηλότερη από ποτέ" και προσθέτει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο του χαρτοφυλακίου της εταιρίας του είναι στην Ασία και στη Λατινική Αμερική. Αποκαλεί, δε, τη στερλίνα "ιδιαίτερα ευαίσθητο νόμισμα".

Οι διαχειριστές κεφαλαίων της Aegon Asset Management και της Scottish Windows International Partnership, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλια 30 δισ. στερλινών (54 δισ. δολαρίων), τόνισαν ότι αγοράζουν εταιρίες που δεν αντλούν το μεγαλύτερο μέρος κερδών και εσόδων εκτός της βρετανικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v