Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ πιέζει το δολάριο

Βάρος στο αμερικανικό νόμισμα από τις επιπτώσεις της αύξησης επιτοκίων από τη Fed. Οι κινήσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αλλά και το ενδεχόμενο πιθανού παγκόσμιου πολέμου οδηγούν το δολάριο σε χαμηλό μήνα.

Απώλειες καταγράφει το δολάριο σήμερα μετά την πρώτη – για τη φετινή χρονιά – αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Η Fed ανέβασε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (στο 1,5-1,75%).

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο, εν αναμονή της επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ σε προϊόντα παραγωγής Κίνας και ενώ η Ευρώπη ελπίζει να τη γλιτώσει. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα προτείνει στον Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από τους δασμούς στις εισαγωγές, σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, η αρμόδια επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία συναντήθηκε μαζί του στην Ουάσινγκτον.

Επιστρέφοντας στις επιπτώσεις της απόφασης από την Fed, η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,304% από το υψηλό εννιάμισι ετών του 2,366% που χτύπησε την Τετάρτη, ενώ η απόδοση του δεκαετούς έπεσε στο 2,874% μετά από μία αρχική άνοδο στο 2,936%.

Το γεγονός οδήγησε το αμερικανικό δολάριο χαμηλότερα στην αγορά συναλλάγματος, με τον δείκτη δολαρίου να φτάνει σε χαμηλό μήνα. Αυτή την ώρα βρίσκεται στα 89,69. Σε σχέση με το γεν, το δολάριο υποχωρεί 0,3% και είναι στα 105,68 γεν ανά δολάριο.

Το ευρώ με μικρά κέρδη φτάνει στο 1,2327 δολάριο, επεκτείνοντας την ανάκαμψη του από το χαμηλό τριών εβδομάδων που βρέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα (1,2240).

Κέρδη για τη στερλίνα που φτάνει στο 1,4147 δολάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v