Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδικό σερί η στερλίνα

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται 0,48% και το ευρώ κατά 0,26% έναντι του δολαρίου, καθώς η αγορά αντιδρά θετικά στα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών. Αποδυναμώνεται το δολάριο.

Για έβδομη μέρα ενισχύεται η στερλίνα έναντι του δολαρίου, ενώ οδεύει για το πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από τον Απρίλιο του 2015. Το νόμισμα στηρίζεται από δηλώσεις του Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος ανέφερε την Τετάρτη ότι ίσως χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια στη Βρετανία παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας.

Η λίρα ενισχύεται κατά 0,48% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2989 δολάριο.

«Τα πιο επιθετικά σχόλια είναι κάτι που προσφέρει περισσότερη στήριξη στη στερλίνα μεσοπρόθεσμα», εξήγησε ο Lee Hardman της MUFG στο Λονδίνο. «Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανότατα πιο κοντά στο να αυξήσει τα επιτόκια απ’ ότι ανέμεναν πολλοί», πρόσθεσε. Ο στρατηγικός αναλυτής εκτιμά ότι το βρετανικό νόμισμα θα κινηθεί ανοδικά πλησιάζοντας το 1,35 δολάριο.

Στο μεταξύ η προσοχή των επενδυτών έχει στραφεί και στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει το νομοθετικό πρόγραμμα της Τερέζα Μέι. Η ψηφοφορία επάνω στο πλήρες πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα.

«Σε περίπτωση που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε αναμένουμε η βρετανική λίρα να αντιδράσει ευρέως αρνητικά, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα θα κλιμακωθεί», τόνισαν σε έκθεση ο Βασίλειος Γκιωνάκης και άλλοι στρατηγικοί αναλυτές της UniCredit.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως «η αγορά μπορεί να έχει βιαστεί στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας», καθώς οι επενδυτές δείχνουν να αγνοούν το γεγονός ότι οποιαδήποτε άνοδος επιτοκίων εξαρτάται από τη συνάρτηση χαμηλότερης δραστηριότητας και υψηλότερου πληθωρισμού.

Ανοδικά κινείται και το ευρώ, καθώς τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι από την Πορτογαλία μάλλον έχουν πείσει κάποιους traders ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τα σχέδια για το tapering.

Το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,26% έναντι του αμερικανικού, στο 1,1409 δολάριο.

Κάποιοι αναλυτές, πάντως, πιστεύουν πως τα σχόλια της ΕΚΤ παρερμηνεύτηκαν και ότι το κύριο μήνυμά της δεν ήταν ότι θα περιορίσει την τόνωση, αλλά ότι δεν θα σταθεί στον πιο αδύναμο βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό.

Ευρώ και στερλίνα στηρίζονται και από την αποδυνάμωση του δολαρίου. Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, καταγράφει πτώση της τάξης του 0,19% και διαμορφώνεται στις 95,86 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v