Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο χαμηλό πεντέμισι ετών το γουάν

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε τη μέση ισοτιμία του γουαν 0,4% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο guidance. Σε νέο χαμηλό 31 ετών η στερλίνα, καθώς επανέρχονται δριμύτεροι οι φόβοι για τις επιπτώσεις του Brexit.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2010 έναντι του δολαρίου διολισθαίνει το γουαν, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να ορίσει τη μέση ισοτιμία στα 6,6857 γουαν ανά δολάριο, 0,4% χαμηλότερα από το προηγούμενο guidance που ήταν 6,6594 γουαν.

Καθώς το γουαν πλησίαζε το ψυχολογικό όριο των 6,7 γουαν/δολάριο, traders ανέφεραν πως οι κρατικές τράπεζες της Κίνας προσέφεραν δολάρια για να καθησυχάσουν τις αγορές. «Πρόκειται για σήμα από την κεντρική τράπεζα ότι δεν χρειάζεται πανικός», σχολίασε trader κινεζικής εμπορικής τράπεζας.

Η πτώση του κινεζικού νομίσματος έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αν και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση επίπτωση στις επενδύσεις ή το εμπόριο.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως παρατηρείται «ξεπούλημα» στην αγορά ξένου συναλλάγματος καθώς οι επενδυτές δεν έχουν διάθεση για ρίσκο, ενώ τόνισε πως η ιαπωνική κυβέρνηση θα αποφύγει να σχολιάσει συγκεκριμένα την αγορά ξένου συναλλάγματος και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

Το γεν υποχωρεί αυτήν την ώρα κατά 0,56% έναντι του δολαρίου, στα 101,17 γεν.

Οι πρόσφατη άνοδος του γεν που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί νέο «πονοκέφαλο» στην ιαπωνική κυβέρνηση, που ήδη ανησυχεί για την επίπτωση του ισχυρού γεν στις εξαγωγές.

Νέα «βουτιά» και για τη στερλίνα, που υποχωρεί κατά 0,71% στα 1,2930 δολάρια, ενώ το ευρώ κινείται 0,14% χαμηλότερα στα 1,1060 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v