Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το γουάν «πρωταγωνιστής» στην αγορά συναλλάγματος

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έθεσε σε υψηλότερο επίπεδο το guidance για την ισοτιμία του γουάν. Ανησυχούν οι επενδυτές για τις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου. Άνοδος 0,4% του δολαρίου έναντι του ευρώ. Σημαντική πτώση για το ρούβλι.

Το κινεζικό γουάν βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών κινήσεων των κυριότερων αγορών ξένου συναλλάγματος, καθώς ενισχύεται κατά 1% έναντι του δολαρίου στις offshore συναλλαγές μετά τις πληροφορίες για έναν ακόμα γύρο επιθετικών παρεμβάσεων από το Πεκίνο.

Το δολάριο ενισχύονταν έναντι του ευρώ, στα 1,0884 δολάρια (+0,4%), ενώ το γεν άγγιξε υψηλό πέντε μηνών για να υποχωρήσει όμως μετά τις κινήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για στήριξη του γουάν.

Η onshore ισοτιμία του γουάν ενισχύονταν κατά περίπου 0,2% στα 6,5807 γουάν/δολάριο μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, και η offshore ισοτιμία διαμορφώνονταν στα 6,6180 γουάν/δολάριο (+1%).

Όπως σολιάζουν οι αναλυτές, η σημερινή κίνηση του Πεκίνου καθησύχασε κάπως τους επενδυτές για το ενδεχόμενο νέας υποτίμησης του γουάν, ωστόσο οι ανησυχίες τους για την πολιτική της χώρας σε ότι αφορά το ξένο συνάλλαγμα συντηρούνται. «Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί αύριο. Αν η μέση ισοτιμία οριστεί χαμηλότερα αύριο, τότε μπορούμε να δούμε το ίδιο που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες», σημειώνει ο αναλυτής της Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Satoshi Okagawa.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, πιέζουν το ρούβλι, που έφτασε να υποχωρεί σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου, στα 76,12 ρούβλια, και 2,9% έναντι του ευρώ, στα 83 ρούβλια. Η πτώση έναντι του δολαρίου περιορίζεται αυτήν την ώρα στο 0,79% (75,34 ρούβλια) και στο 0,82% έναντι του ευρώ (82,09 ρούβλια)

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v