Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή στο γεν μετά τη νέα διολίσθηση του γουάν

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση του γουάν πιέζει τις άλλες ασιατικές χώρες να υποτιμήσουν και αυτές τα νομίσματά τους, ενώ οδηγεί τους επενδυτές σε αναζήτηση "ασφαλών καταφυγίων" όπως το γεν.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών ενισχύεται το γεν έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν «ασφαλή καταφύγια» μετά τη νέα διολίσθηση του γουάν, που πυροδότησε νέες ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Το δολάριο υποχώρησε στα 117,66 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ το ευρώ κινούνταν 0,3% χαμηλότερα έναντι του γεν, κοντά σε χαμηλό εννέα μηνών.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξέπληξε πάλι τις αγορές, ορίζοντας την επίσημη μέση ισοτιμία στα 6,5646 γουάν ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011. Πρόκειται για πτώση 0,5% σε σχέση με χθες και για τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Κίνα αποφάσισε να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά σχεδόν 2%.

Το Σύστημα Συναλλαγών Ξένου Συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας της χώρας επανέλαβε πως δεν υπάρχει βάση για τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του γουάν, ωστόσο, οι συνεχείς μειώσεις στη μέση ισοτιμία έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων αυτή την εβδομάδα, και όχι μόνο του δολαρίου, προβληματίζουν έντονα την αγορά, που προσπαθεί να καταλάβει ποια ακριβώς είναι η πολιτική που επιδιώκει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Σημειώνεται πως η συνεχιζόμενη υποτίμηση του γουάν πιέζει τις άλλες ασιατικές χώρες να υποτιμήσουν και αυτές τα νομίσματά τους.

Σε χαμηλό διμήνου έναντι του αμερικανικού δολαρίου το δολάριο Αυστραλίας, στα 0,7025 δολάρια, ενώ το ευρώ κινούνταν 0,15% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, στα 1,0793 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v