Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλό 7ετίας η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Η τουρκική λίρα έφτασε να καταγράφει άνοδο έως και 4,4% έναντι του δολαρίου, στις 2,78 λίρες, ενώ αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 3,52% στις 2,81 λίρες. Επιστρέφει η σταθερότητα στην Τουρκία μετά τις εκλογές, σχολιάζουν οι αναλυτές. Πιέσεις λόγω Κίνας στο δολάριο.

Η επιστροφή του AKP στην εξουσία, μετά από μια εκλογική νίκη-έκπληξη του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία βάζει τέλος στην αβεβαιότητα των επενδυτών, στέλνει το τουρκικό νόμισμα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών –έχοντας καταγράψει πτώση 25% φέτος λόγω των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων στη χώρα.

Η τουρκική λίρα έφτασε να καταγράφει άνοδο έως και 4,4% έναντι του δολαρίου, στις 2,78 λίρες, ενώ αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 3,52% στις 2,81 λίρες.

«Οι αγορές ζητούσαν εδώ και καιρό μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Τουρκία», σχολιάζει ο Nicholas Spiro της Spiro Sovereign Strategy, συμπληρώνοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής «είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να περιμένουν οι αγορές». Ωστόσο, κατά τον ίδιο πρόκειται για μια «απατηλά θετική νίκη» καθώς τονίζει την πόλωση στην τουρκική πολιτική σκηνή. «Αυτό αναπόφευκτα θα αυξήσει τους φόβους για μια ακόμα πιο αυταρχική, ακόμα πιο οικονομικά λαϊκιστική, εθνικιστική Τουρκία».

Από την πλευρά της, η αναλύτρια της FXstreet, Valeria Bednarik είπε πως "οι εκλογές αυτές θα τερματίσουν την μεταβατική περίοδο που επικρατούσε στην Τουρκία και θα επιτρέψουν μια ενίσχυση της οικονομίας της χώρας". Κατά την ίδια, "η τουρκική λίρα μπορεί πλέον να γνωρίσει μια περίοδο μεγάλης ανόδου και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να επιστρέψει από τις 3 λίρες στις 2 έναντι του δολαρίου".

Εν τω μεταξύ, τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια δημιουργούν πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο, το οποίο υποχωρούσε κατά περίπου 0,2% έναντι του γεν στα 120,43 γεν, αλλά και έναντι του ευρώ, στα 1,1028 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v