Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις για το δολάριο με το βλέμμα στη Fed

Λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες ανακοινώσεις της Fed, αρκετοί επενδυτές κλειδώνουν τα κέρδη τους στην αγορά συναλλάγματος. Στα 1,061 δολ. ανακάμπτει το ευρώ. Τι περιμένουν από την Τζάνετ Γέλεν και τι προειδοποιούν ΔΝΤ και hedge fund.

Πτωτικές τάσεις καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων που έφερε το δολάριο στο υψηλότερο επίπεδο 12 ετών. Λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της μηνιαίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, από την οποία οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν αλλαγές, οι αγορές στην αγορά συναλλάγματος κινούνται επιφυλακτικά.

Η κρατούσα άποψη είναι πως η Fed θα αλλάξει σήμερα τη ρητορική της εγκαταλείποντας τη δέσμευση για «υπομονή» σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Εκτιμούν με άλλα λόγια, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα στείλει το μήνυμα πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα γίνει τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο. Αυτή η εκτίμηση καθοδήγησε και το ράλι του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο 12ετίας. 

«Κάποιοι επενδυτές κλειδώνουν τώρα τα κέρδη τους ενόψει της Fed»  αναφέρει η Jane Foley της Rabobank εξηγώντας τη σημερινή κίνηση στην αγορά συναλλάγματος και συμπληρώνει: «Η αγορά έχει υιοθετήσει υπερβολική στάση long για το δολάριο και έχετε υπόψη σας ότι κάποια από τα αμερικανικά οικονομικά μεγέθη τις τελευταίες ημέρες είναι αδύναμα» 

Έτσι, το δολάριο υποχωρεί κατά 0,2% στα 1,0617 έναντι του ευρώ και κατά 0,2% στα 121,16 γεν. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg υποχωρεί για τρίτη ημέρα κατά 0,1% στα 1.215.

Παράλληλα, αρκετοί – εκ των οποίων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρίστιν Λαγκάρντ, αλλά και ο κορυφαίος hedge fund manager Ray Dalio, ιδρυτής του Bridgewater Associates –στέλνουν σήμα κινδύνου στη Fed για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η αύξηση των επιτοκίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v