Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Διορθωτικές κινήσεις μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Μικτά στοιχεία για την κινεζική οικονομία. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Επί τάπητος αρνητικά επιτόκια από την ΕΚΤ. Πτωτικά τα futures της Wall.

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησαν τους δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα έτους και τον DAX σε νέο ιστορικό υψηλό. Αφορμή για την κατοχύρωση κερδών ήταν τα μικτά στοιχεία για την κινεζική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,39% στις στις 8246 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,26% στις 3943 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι επίσης αμετάβλητος στις 6.613.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,47% στις 8416 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,73% στις 62285 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,77% στις 17.151 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Commerzbank υποχωρεί 4,2% και της Standard Chartered κατά 2,7% στο Λονδίνο. Αιτία για τις διορθωτικές τάσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις. Ο λόγος για τον κ. Βίσκο, ο οποίος δήλωσε ότι "εάν η οικονομία χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να μείωσει τα επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος". Η δήλωση αυτή οδήγησε σε πτωτική πορεία το ευρώ που υποχωρεί κάτω από τα $1,30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v