Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Τα βλέμματα στην οικονομία και στην αμερικανική ανεργία. Σε υψηλό 4 ετών νωρίτερα ο Nikkei και κοντά σε ιστορικό υψηλό ο S&P 500. Πρωταγωνιστεί η Siemens.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη από την Ασία όπου ο Nikkei έκλεισε στο υψηλότερο σημείο από τότε που κατέρρευσε η Lehman Brothers. Κινητήριος δύναμη, η αισιοδοξία αναλυτών και επενδυτών για τα στοιχεία που ανακοινώνονται αργότερα σήμερα για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,77% στις 7996 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,73% στις 3821 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,57% στις 6.476 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,6% στις 8523 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 0,14% στις 6020 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,27% στις 16.1504 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Η μετοχή της Siemens ενισχύεται κατά 1,2% καθώς η Citigroup ενέταξε το γερμανικό βιομηχανικό όμιλο στο focus list των μετοχών που παρακολουθεί. Στον αντίποδα, η μετοχή της Clariant υποχωρεί κατά 1,9% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από τη Nomura.

«Οι αγορές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτό το σημείο είναι άσκοπο να πολεμήσει κανείς την ισχυρή τάση. Με τόση στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες δύσκολα μπορεί να δει κανείς από πού θα έρθει η πτώση» δήλωσε ο Jawaid Afsar της SecurEquity.

Το θετικό κλίμα είναι εμφανές σε παγκόσμια κλίμακα. Νωρίτερα ο Nikkei έκλεισε με άλμα 2,68%, ενώ στη Wall Street κοντά σε ιστορικό υψηλό βρίσκεται πλέον και ο S&P 500 με στήριξη από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική απασχόληση. Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων, καθώς αυτές μειώθηκαν κατά 4.000 και συγκεκριμένα στους 340.000 νέους ανέργους. Σημειώνεται ότι ο μηνιαίος μέσος όρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 ετών. Σήμερα αναμένονται τα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Πέραν αυτού όμως, οι αγορές καλούνται να αφομοιώσουν σειρά οικονομικών μεγεθών. Η ιαπωνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε ελαφρά αύξηση 0,2%. Για το σύνολο του 2012, η ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 2,0%.

Μικτές πάντως είναι οι αντιδράσεις ως προς τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,8% ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες και δείχνοντας ότι συνεχίζει η πορεία ανάκαμψης της χώρας. Οι εισαγωγές όμως μειώθηκαν κατά 15,2% στο χαμηλότερο επίπεδο 13 μηνών, αντικατοπτρίζοντας την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v