Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στις ευρωαγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Προβληματισμός για την απειλή δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ και το ελληνικό ζήτημα. Άλμα 3% για τη Vivendi και βουτιά 5% για ICAP.

Ήπιες πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες κι οι επενδυτές προβληματίζονται ως προς την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ, αλλά και σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,28% στις 7.149 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,34% στις 3.416 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,45% στις 5.760 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,18% στις 7.679 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,47% στις 15.259 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται ωστόσο, τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πολύ απίθανο να μη στηρίξουν οι ρεπουμπλικάνοι μία λύση που θα απέτρεπε την αυτόματη επιβολή μέτρων ύψους 600 δισ. δολ. που θα φρέναραν απότομα την αμερικανική οικονομία. Η δήλωση αυτή, όπως και η διάθεση συνεργασίας που έχουν δείξει αρκετά στελέχη από την πλευρά των ρεπουμπλικάνων οδηγούν αρκετούς στο συμπέρασμα ότι είναι εφικτή η εύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης.

Ως προς το ελληνικό ζήτημα, η επιτυχής δημοπρασία εντόκων γραμματίων στην Αθήνα έδωσε κάποια ανάσα στις αγορές. Οι αναλυτές, όμως, επισημαίνουν ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα μία λύση, ενώ ο διεθνής Τύπος βρίθει επικριτικών δημοσιευμάτων για τη δημόσια πλέον διαμάχη μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Vivendi η οποία καταγράφει άλμα 3%, καθώς προχώρησε σε αναβάθμιση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας.

Στον αντίποδα, πτώση 5% καταγράφει η μετοχή της ICAP καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε δεν ικανοποίησαν την αγορά.

Από το μέτωπο της οικονομίας, οι ειδήσεις δεν ήταν ευίωνες, καθώς η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης κατέγραψε βουτιά 2,5%. Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τη βρετανική οικονομία επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος "παρατεταμένης περιόδου με αδύναμη ανάπτυξη"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v