Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις για 5η συνεδρίαση στις ευρωαγορές

Πτώση 0,6% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη. Προβληματισμός για τη δημοσιονομική εικόνα σε ευρωζώνη και ΗΠΑ. Νευρικότητα από την ανοιχτή κόντρα ΔΝΤ - ΕΕ για Ελλάδα. Βουτιά 10% στην Ε.Οn. Πιέσεις στα futures της Wall.

Πτωτικά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για τα δημοσιονομικά θέματα σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, ειδικότερα μετά την έντονη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,75% στις 7.115 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,59% στις 3.391 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,67% στις. 5.728 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,45% στις 7.601 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,36% στις 5.275 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,43% στις 15.186 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η νευρικότητα εστιάζεται στην πορεία της διεθνούς οικονομίας. Μία ημέρα νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η Ιαπωνία βυθίστηκε εκ νέου σε ύφεση. Οι παράλληλα, ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η αυτόματη επιβολή μέτρων που θα φρενάρουν απότομα τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι πλέον απειλητική. Από το χθεσινό Eurogroup παράλληλα, οι επενδυτές έμειναν με την εικόνα της έντονης διαφωνίας μεταξύ της Christine Lagarde και του Jean Claude Juncker ως προς τον τρόπο χειρισμού του ελληνικού προβλήματος.

Όλα αυτά, ενώ και οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με την οικονομία της ευρωζώνης δεν είναι θετικές. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ΖEW για τη Γερμανία υποχώρησε αιφνιδαστικά το Νοέμβριο στο -15,7 από -11,5 τον προηγούμενο μήνα.

Βουτιά 10% καταγράφει η μετοχή της E.On, καθώς η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας προειδοποίησε ότι δεν θα πετύχει τον στόχο κερδοφορίας για το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v