Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωπολιτικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Οι ευρωαγορές πήραν τη σκυτάλη από την Ασία και τη Wall και υποχωρούν καθώς οι εξελίξεις στην Αίγυπτο ωθούν την τιμή του πετρελαίου και οδηγούν σε εκροές κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές πήραν τη σκυτάλη από την Ασία και τη Wall Street και κινούνται πτωτικά, καθώς οι εντεινόμενες εξελίξεις στην Αίγυπτο οδηγούν σε ανοδική πορεία την τιμή του πετρελαίου και προκαλούν κλίμα ανησυχίας για τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,6%, στις 7.060 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,69%, στις 3.974 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,49%, στις 5.852 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου: ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 074%, στις 10.667 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει οριακές απώλειες 0,09%, στις 7.740 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,85%, στις 21.838 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου brent βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη μεταφορά "μαύρου χρυσού" τόσο από τη διώρυγα του Σουέζ όσο και από τον αγωγό Sumed, μήκους 200 μιλίων, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Οι ανησυχίες για τη μεταφορά πετρελαίου αλλά και για τον κίνδυνο μετάδοσης των διαδηλώσεων και σε άλλα αραβικά κράτη δημιούργησαν αρνητικό κλίμα διεθνώς στα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, από τις 28 Ιανουαρίου η αξία των μετοχών παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά περίπου 500 δισ. δολάρια.

Ο μεταλλευτικός κλάδος κινείται πτωτικά στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ από τις μετοχές που βρίσκονται στην επικαιρότητα είναι αυτή της ασφαλιστικής Aegon μετά την υποβάθμισή της από τη Societe Generale.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Ryanair μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v