Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Για ρευστοποιήσεις κερδών κυρίως στον τραπεζικό κλάδο κάνουν λόγο οι παρατηρητές των ευρωαγορών, μετά τα υψηλά έξι μηνών που άγγιξε χθες ο FTSEurofirst και εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Για ρευστοποιήσεις κερδών κάνουν λόγο οι παρατηρητές των ευρωπαϊκών αγορών μετά τα υψηλά έξι μηνών που άγγιξε χθες το FTSEurofirst και εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ. Αρνητικό πρόσημο και στα futures της Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται οριακά κατά 0,07% στις 6.739 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει υποχώρηση 0,13% στις 3.911 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,07% στις 5.858 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, το κλίμα είναι πιο αρνητικό, καθώς ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,62% στις 10.431 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 1,46% στις 7921 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,22% στις 21.500 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, με τον STOXX Europe 600 banking index να υποχωρεί κατά 1,3%

Επισημαίνεται ότι από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, νωρίτερα ανακοινώθηκε αιφνιδιαστική μείωση των παραγγελιών στον γερμανικό βιομηχανικό κλάδο, ενώ και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις ευρωζώνης ήταν υποδεέστερα των προσδοκιών.

Επιπλέον, τα προβλήματα για τις αποκαλούμενες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης εντείνονται με την Πορτογαλία να αντιμετωπίζει ορατό κίνδυνο πρόωρων εκλογών, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας δήλωσε πως η οικονομία της χώρας κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, ενώ η Ιρλανδία προχω΄ρα σε δημοσιονομικές περικοπές και φορολογικές αυξήσεις 6 δις ευρώ.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ, στις 14:30 ώρα Ελλάδος, που ενδεχομένως να δώσει τόνο στη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v