Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια πτωτικά κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον πετρελαϊκό κλάδο να δέχεται αρκετά ισχυρές πιέσεις, αλλά τις τράπεζες να ακολουθούν ανοδική πορεία "περιορίζοντας" με αυτόν τον τρόπο τις απώλειες.

Σε πορεία ήπιας διόρθωσης οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις πετρελαϊκών τίτλων, καθώς ο μαύρος χρυσός συνεχίζει να υποχωρεί. Αντίθετα σημαντικά κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο, μετά και την ανακοίνωση της BNP Paribas για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στόχος της οποίας είναι τόσο η στήριξη της κεφαλαιακής της επάρκειας όσο και η αποπληρωμή του γαλλικού δημοσίου.

Στήριξη προσφέρεται στις επενδυτικές διαθέσεις και από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για βρετανική οικονομία και ευρωζώνη. Άνοδος υψηλότερα του αναμενόμενου για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς άγγιξε τις -19 μονάδες, από -22 που ήταν τον προηγούμενο μήνα και από -21 που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη για τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 12μήνου.

Πορεία εντός των προβλέψεων της αγοράς για το βρετανικό ΑΕΠ, το οποίο στο β' τρίμηνο συρρικνώθηκε 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο. Σε ετήσια βάση η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας έφθασε στο 5,5%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στην ανακοίνωση των στοιχείων -στις 17.00 ώρα Ελλάδας- για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με πρόβλεψη ότι άγγιξε το επίπεδο των 57 μονάδων, έναντι 54,1 που ήταν τον Αύγουστο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές διατηρούν αρκετά συγκρατημένη στάση, καθώς η τρέχουσα εβδομάδα είναι «γεμάτη» από σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, ενώ τυπικά σήμερα ολοκληρώνεται το γ’ τρίμηνο και ως εκ τούτου εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν και οι ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών. 

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί κατά 0,53% στις 5.705 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 0,27% στις 5.150 μονάδας και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,45% χαμηλότερα στο επίπεδο των 3.807 μονάδων.

Ανοδική πορεία, με εξαίρεση την Κίνα, ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές, στηριζόμενες και στην υποχώρηση του γεν. Σημαντικά κέρδη, με ώθηση από νέα deals, κατέγραψε η Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v