Πτώση στις ευρωαγορές μετά από δύο σερί ανόδους

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους DAX 30 και CAC 40 να υποχωρούν 1%. Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο χρυσός κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,66% στις 521 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,48% στις 8.318 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1% στις 19.461 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,01% στις 7.536 μονάδες.

Στο μεταξύ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Gediminas Simkus δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί περαιτέρω εάν η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχιστεί, αν και δεν προέβλεψε το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης των αξιωματούχων.

«Η κατεύθυνση είναι σαφής - λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο επικεφαλής της λιθουανικής κεντρικής τράπεζας. «Δεν μπορώ ακόμη να πω ποια θα είναι η απόφαση τον Δεκέμβριο. Αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής - προς τα κάτω».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων στη Γερμανία ήταν 1,4% χαμηλότερες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Αύγουστο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ήταν -0,8%.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) αναφέρει επίσης ότι οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένες κατά 0,5% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 1% στα 73,84 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 1,3% στα 70,14 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,3% στα 2.738 δολ./oz, πιάνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0823 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v