Θετικά οι ευρωαγορές με στήριξη από Κίνα

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 1,4%, η Μαδρίτη 0,1% και το Μιλάνο 0,6%.

Θετικά οι ευρωαγορές με στήριξη από Κίνα

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, αν και η οικονομική αβεβαιότητα και οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης επανέρχονται στο προσκήνιο.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 1,4%, η Μαδρίτη 0,1% και το Μιλάνο 0,6%.

Το επίκεντρο ωστόσο σήμερα στρέφεται στην Κίνα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική πολιτική στήριξη της οικονομίας, καθώς οι Αρχές έκαναν την πιο τολμηρή τους κίνηση μέχρι στιγμής για να πετύχουν τον φετινό ετήσιο στόχο ανάπτυξης περίπου 5%, μετά την καταιγίδα από τράπεζες της Wall Street που υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng μείωσε το ποσό των χρημάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικά στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2020 και μείωσε ένα βασικό επιτόκιο πολιτικής σε μια σπάνια ενημέρωση στο Πεκίνο την Τρίτη. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά που και τα δύο μέτρα μειώθηκαν την ίδια ημέρα την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου του.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα τραπεζικά deal και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον γερμανικό και τον γαλλικό σύνθετο δείκτη PMI, ένα μέτρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ο οποίος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, καθώς και στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθήσουν τις μετοχές της Commerzbank μετά την πτώση τους κατά περίπου 5,7% τη Δευτέρα, αφού ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως «εχθρική» και «μη φιλική» κίνηση της UniCredit στην τράπεζα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Τα σχόλιά του ήρθαν λίγο αφότου η ιταλική UniCredit ανακοίνωσε ότι αύξησε το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για να αυξήσει τη συμμετοχή της έως και 29,9%, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να υπάρξει προσφορά εξαγοράς.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v