Στη δίνη παγκόσμιου sell off οι αγορές

Στην Ευρώπη η σκυτάλη της διόρθωσης μετά τη «βουτιά» 12,4% στο Τόκιο, εν μέσω ανησυχιών για την αμερικανική ανάπτυξη. Σε κλοιό οι αγορές από το πετρέλαιο ως τα crypto, νέοι τριγμοί στη Wall Street.

Στη δίνη παγκόσμιου sell off οι αγορές

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να ψάχνουν για ασφαλή καταφύγια, εν μέσω ανησυχιών πως οι ΗΠΑ ίσως οδεύουν προς ύφεση, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να σωθεί η ανάπτυξη.

Το πτωτικό σερί συνεχίστηκε σήμερα στην Ασία, μετά τους τριγμούς της Παρασκευής στη Wall Street, με τον Nikkei 225 να βουλιάζει 12,4%, στη μεγαλύτερη πτώση σε μονάδες στην ιστορία του δείκτη. 

Αυτή την ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον βρετανικό FTSE 100 να χάνει 2,2% στις 7.992 μονάδες, τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 3% στις 17.133 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφει απώλειες 2,8% στις 7.047 μονάδες. Πτώση 2,8% στη Μαδρίτη, 3,8% στο Μιλάνο ενω ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 3,1%.

Εν τω μεταξύ, για νέα διόρθωση οδεύει σήμερα η αμερικανική αγορά, με τα futures του Dow Jones να υποχωρούν πλέον των 250 μονάδων ενώ αυτά του τεχνολογικού Nasdaq κινούνται 5% χαμηλότερα.

Το πετρέλαιο υποχωρεί 1% στα 72,8 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX ενώ έντονες πιέσεις δέχονται και τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να χάνει σχεδόν 15%, υποχωρώντας στα 50.504 δολάρια και το Ethereum να καταγράφει συντριπτικές απώλειες 18,5%. 

Η ανησυχητικά αδύναμη έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας τον Ιούλιο είδε τις αγορές να αποτιμούν σχεδόν 70% πιθανότητα η Fed όχι μόνο να «κόψει» τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, εν μέσω σεναρίων «υπερθέρμανσης» στις μετοχές μετά το ράλι που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v