Η χειρότερη εβδομάδα από το 2022 για το χρηματιστήριο στη Γαλλία

Βουτάει 2,5% σήμερα το Παρίσι. Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Οκτώβριο, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία.

Η χειρότερη εβδομάδα από το 2022 για το χρηματιστήριο στη Γαλλία

Βαθαίνει η πτώση στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ολοκληρώνοντας μια άστατη εβδομάδα που προσέφερε πλήθος νέων πληροφοριών στους επενδυτές για να τις επεξεργαστούν. Η Φρανκφούρτη χάνει 1,5%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 2,5%, η Μαδρίτη 1,6%, ενώ το Μιλάνο 2,8%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Οκτώβριο, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία. O δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών υποχωρεί 2,9%, με οδηγό τις γαλλικές τράπεζες.

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω φόβων για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς. Ο δείκτης Cac 40 σημείωσε πτώση άνω του 5% μετά την προκήρυξη πρόωρης ψηφοφορίας από τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι όλο και πιο ανήσυχες μετά την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την συντριβή του κόμματός του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια νίκη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, θα οδηγήσει σε πιο χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές.

Στις ΗΠΑ, δύο σύνολα στοιχείων για τον πληθωρισμό - ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού - ήταν και τα δύο ηπιότερα του αναμενόμενου, δίνοντας ώθηση στις αμερικανικές μετοχές. Εν μέσω αυτών των μετρήσεων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και αναθεώρησε τις προοπτικές της για μείωση των επιτοκίων σε μόλις μία το 2024.

Η τιμολόγηση της αγοράς χρήματος εξακολουθεί να υποδηλώνει προσδοκίες για δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης από το τρέχον εύρος 5,25%-5,5% πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Στην αρχή της εβδομάδας κυριάρχησε η αντίδραση της αγοράς στις εκλογές για το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν κέρδη, όπως είχε προβλεφθεί. Όμως, το σοκ ήρθε από την αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει εγχώριες βουλευτικές εκλογές, με τους επενδυτές να τρομάζουν από το ενδεχόμενο νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v