Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Συγκρατημένες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις στον χρυσό. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις δηλώσεις αξιωματούχων Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.

Νωρίτερα, ο υπεύθυνος χάραξης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κηρύξει νίκη επί του πληθωρισμού ενώ δεν σχολίασε το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής νομισματικής χαλάρωσης.

«Οι προσδοκίες της αγοράς για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρες επειδή η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε, η Gita Gopinath, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,24% στις 473 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,48% στις 7.558 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,30% στις 16.571 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 7.398 μονάδες.

Στο μεταξύ, στο 3,8% επιταχύνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% τον Δεκέμβριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,2% στα 72,79 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,7% στα 2.037 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0883 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v