Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικός βηματισμός στις ευρωαγορές

Τις ανακοινώσεις Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξε αύξηση του ρυθμού ανόδου των τιμών εξετάζουν οι επενδυτές και πώς μπορεί να επηρεαστεί η Fed στην πολιτική της για τα επιτόκια, παρά την αναταραχή από το χτύπημα κατά των Χούθι.

Ανοδικός βηματισμός στις ευρωαγορές

Ανοδικά προχωρούν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, μετά τις ανακοινώσεις της Πέμπτης και την υποχώρηση των μετοχών.

Η οικονομία της Βρετανίας επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Νοέμβριο, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να ξεπερνά τις προσδοκίες και να αναπτύσσεται κατά 0,3%, έδειξαν νέα στοιχεία την Παρασκευή. Ωστόσο, αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Βρετανία ενδέχεται να έχει διολισθήσει σε τεχνική ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, παρόλο που η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο.

Ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,57%, αφού έφτασε και 1%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,54%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινείται υψηλότερα 0,51% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 0,66%.

Οι μετοχές των ορυχείων, των κατασκευών, του πετρελαίου και φυσικού αερίου και της τεχνολογίας ενισχύονται περισσότερο από 1%.

Ωστόσο, η μετοχή του βρετανικού οίκου μόδας Burberry σημείωσε βουτιά ως 12% για να μαζέψει λίγο κοντά στο 9% αργότερα, παρασύροντας στη δίνη της πτώσης κι άλλους τίτλους luxury εταιρειών, μετά από ανακοίνωση-προειδοποίηση για μείωση κερδών λόγω επιβράδυνση της ζήτησης.

Άνοδο μεγαλύτερη του 2% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία πραγματοποίησαν πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη, σε αντίποινα για τις επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τα τέλη του περασμένου έτους.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χαμηλότερα την Πέμπτη, αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν πάνω από τις προσδοκίες.

Η έκθεση του Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξε αύξηση στις τιμές καταναλωτή κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,4% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεψαν αναγνώσεις 0,2% και 3,2% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, στην Ασία, οι αγορές υποχώρησαν καθώς οι ετήσιες εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, αλλά οι ιαπωνικές μετοχές διέκοψαν την τάση να επεκτείνουν το ρεκόρ τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v