Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές, πτώση 2,5% για τις τράπεζες

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,8%, η Μαδρίτη 1% και το Μιλάνο 0,8%. Κατρακύλα 52% για τα κέρδη της UBS το πρώτο τρίμηνο. Εξτρα φόρος €224 εκατ. χτύπησε τα κέρδη της Santander. Ξεπέρασαν τις προσδοκίες Nestle και Novartis.

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές, πτώση 2,5% για τις τράπεζες

Καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση μετά από αρκετές «σιωπηρές» συνεδριάσεις. Τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,8%, η Μαδρίτη 1% και το Μιλάνο 0,8%. Υποχωρεί 2,5% ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης SX7E. 

Πτώση 52% στα καθαρά κέρδη της το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η UBS, εν μέσω μιας δικαστικής υπόθεσης, λέγοντας ωστόσο ότι αποτελεί «πηγή σταθερότητας» για τους πελάτες της σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας.

Οπως σημειώνει το CNBC, αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της τράπεζας από τότε που ανακοίνωσε την εξαγορά της ανταγωνίστριας Credit Suisse. H μετοχή της υποχωρεί 3%.

Εξτρα φόρο ύψους 224 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε η Santander, καθώς μια αμφιλεγόμενη εισφορά που εισήγαγε η ισπανική κυβέρνηση κόστισε στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ένα ποσό ίσο με σχεδόν το 10% των κερδών του πρώτου τριμήνου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκτακτη πληρωμή άφησε την ισπανική τράπεζα με καθαρά κέρδη που αυξήθηκαν μόλις 1% σε ετήσια βάση, στα 2,57 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. 

Η μετοχή της αμερικανικής τράπεζας First Republic σημείωσε πτώση 18% στη Φρανκφούρτη και 20% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall, αφού ανέφερε ότι οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά περισσότερα από 100 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

Αποτελέσματα ήρθαν επίσης από τον κολοσσό καταναλωτικών αγαθών Nestle, ο οποίος ξεπέρασε οριακά τις εκτιμήσεις πωλήσεων. Η εταιρεία είπε ότι αύξησε τις τιμές κατά 9,8% το πρώτο τρίμηνο.

Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis ξεπέρασε τις εκτιμήσεις πωλήσεων και αύξησε τις προοπτικές των κερδών της για ολόκληρο το έτος από μια «μεσαία προς υψηλή μονοψήφια αύξηση» σε μια «υψηλή μονοψήφια προς χαμηλή διψήφια».

Εν τω μεταξύ, η αυτοκινητοβιομηχανία ABB αναβάθμισε το guidance για το σύνολο του έτους και ανέφερε αύξηση 72% στα καθαρά κέρδη, στα 1,04 δισεκατομμύρια δολάρια, υψηλότερα από την εκτίμηση που δημοσιεύτηκε από την εταιρεία κι έκανε λόγο για 877 εκατομμύρια δολάρια.

Η Daimler Truck ξεπέρασε επίσης τις εκτιμήσεις για τα κέρδη.

Eν τω μεταξύ, JP Morgan και BofA τονίζουν ότι είναι η ώρα να πουλήσετε ευρωπαϊκές μετοχές. Η νομισματική πολιτική «έσφιξε» με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την απότομη επιδείνωση των πιστωτικών και νομισματικών συνθηκών. Ο Stoxx 600 είναι σχεδόν στο υψηλό του εύρους προβλέψεων, έχει καθοδικούς κινδύνους.

Οι αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύτηκαν μεικτά τη Δευτέρα. Η Ασία προετοιμάζεται για αρκετές βασικές οικονομικές ανακοινώσεις καθώς και για τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική πολιτική της Πέμπτης, την πρώτη υπό τον νέο διοικητή Kazuo Ueda.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές αγορές αναμένουν κέρδη από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, με την Alphabet, τη Microsoft, την Amazon και τη Meta μεταξύ αυτών που θα δημοσιεύσουν, μαζί με τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

Η προσεκτική στάση οφείλεται επίσης στις ανησυχίες για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, αφού η αμερικανική περιφερειακή τράπεζα First Republic δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 40,8% στα 104,5 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, χειρότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι έκτοτε έχουν σταθεροποιηθεί.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v