Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,6%.

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπια θετικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μια εβδομάδα απωλειών, καθώς τα επιθετικά σχόλια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σηματοδοτούν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2023. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,6%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 1,5% σε 2% την Πέμπτη και δήλωσε ότι θα επιδιώκει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της κατά περίπου 15 δισ. ευρώ κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Η ΕΚΤ είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν «με σταθερό ρυθμό».

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας είχαν παρόμοιους τόνους και επέλεξαν επίσης αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό δεν έχουν τελειώσει και είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτές».

Οι κινήσεις οδήγησαν τον Stoxx 600 σε δύο διαδοχικές συνεδρίες απότομων απωλειών, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη blue chip σε χαμηλό σχεδόν πέντε εβδομάδων.

Οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι traders προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους φόβους για ύφεση, την ώρα που Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να σταθεροποιήσουν την οικονομία της χώρας το 2023 και να διατηρήσουν άφθονη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην ειδησεογραφία της ημέρας, το γερμανικό εργατικό σωματείο Verdi κάλεσε τους εργαζόμενους στις αποθήκες της Amazon.com να προχωρήσουν σε απεργία σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, επιδιώκοντας να πιέσουν την εταιρεία για υψηλότερους μισθούς και να συμμετάσχουν σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος δέχεται πυρά για τις πρόσφατες αλλαγές πολιτικής στο Twitter, ζητά από τους χρήστες να ψηφίσουν εάν πρέπει να παραιτηθεί από επικεφαλής του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Twitter και διευθύνων σύμβουλος της Tesla θα τηρήσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όπως δεσμεύτηκε σε tweet την Κυριακή.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v