Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Σε καθοδικό κανάλι παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Βουτιά» 2,7% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Στο μεταξύ, η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη επεκτάθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη PMI της S&P Global.

Η πίεση συνεχίζεται στην ευρωζώνη αν και ο ρυθμός μείωσης μετριάστηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, εν μέσω μειωμένου ρυθμού απώλειας παραγγελιών, βελτίωσης των συνθηκών προσφοράς, χαμηλότερες πιέσεις τιμών και αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global διαμορφώθηκε στις 48,8 μονάδες τον Δεκέμβριο από 47,8 που ήταν τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, πτώση 5,9% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις, σε ετήσια βάση, τον Νοέμβριο στη Βρετανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Σε μηνιαία βάση η υποχώρηση που σημειώθηκε ήταν 0,4%. Αναλυτές μιλούν για "απροσδόκητη πτώση", μολονότι όλοι συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός, η ακρίβεια στην αγορά, δαγκώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, την ώρα που στη χώρα πραγματοποιείται κύμα απεργιών με κεντρικό αίτημα για αυξήσεις μισθών.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,20% στις 424 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,27% στις 7.332 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,67% στις 13.893 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,08% στις 6.452 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 2,7% στα 74,07 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.799 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0611 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v