Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο επίκεντρο των επενδυτών η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Κατά 12,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Ανοδικά και το εμπορικό πλεόνασμα του μπλοκ τον Σεπτέμβριο.

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τις εξελίξεις από τις αμερικανικές εκλογές και την πανδημία παρακολουθούν οι επενδυτές, καθώς ο Τζο Μπάιντεν προβλέπεται ότι θα κερδίσει την Αριζόνα ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την προεδρική θέση του, ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να κινούνται εξαιρετικά ανοδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξασθενεί η αισιοδοξία που προκλήθηκε αυτή την εβδομάδα από τις ειδήσεις για το εμβόλιο.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται οριακά, το Λονδίνο χάνει 0,6%, το Παρίσι κερδίζει 0,1%, η Μαδρίτη κινείται 0,4% ανοδικά, ενώ το Μιλάνο κατά  0,2%. Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με το βλέμμα στην εξάπλωση της Covid-19 παγκοσμίως.

Κατά 12,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Είναι το πιο μεγάλο τριμηνιαίο άλμα από το 1995, όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία. Σε ετήσια βάση υποχώρησε 4,4%.

Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο κατά 12,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά 4,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου υπήρχαν λίγοι κοινωνικοί περιορισμοί, λόγω της πανδημίας.

Στα 24,8 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, από €18,3 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι εξαγωγές από την Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 190,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 7,1% αρνητικά, στα 165,5 δισ. ευρώ.

Δέκα φορές πιο γρήγορα εξαπλώνεται ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός. Το στέλεχος D614G του ιού εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη και έχει γίνει ο πιο διαδεδομένος παγκοσμίως. Η μετάλλαξη ωστόσο τον καθιστά πιο ευάλωτο σε ένα εμβόλιο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,181, ενώ η στερλίνα ενισχύεται 0,3% και αλλάζει χέρια στο 1,315 δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,6%, στα 40,44 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 1,2% διαμορφώνεται στα $42,98.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v