Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πτώση άνω του 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ενισχύεται το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, κατά 0,4% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από πλευράς κρατών-μελών, σε μηνιαία βάση, τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά 6,8% στην Ευρωζώνη και 5,8% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Παράλληλα, κατά 15,5% ανέκαμψε η βρετανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς αρχίζει να ανακάμπτει από την απότομη πτώση της.
Σύμφωνα με το CNBC, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν τριμηνιαία άνοδο κατά 15,8%, τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, κατά 0,5% ετησίως υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν την προκαταρκτική εκτίμηση της ομοσπονδιακής αρχής. Σε μηνιαία βάση, ήταν αμετάβλητος.

Σε εθνικό επίπεδο, κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 0,2% σε ετήσια βάση, επίσης σε ευθυγράμμιση με τα αρχικά στοιχεία και ανοδικά κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά φέτος που ο πληθωρισμός είναι αρνητικός σε ετήσια βάση.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,88% στις 385 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,68% στις 6.338 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,24% στις 13.052 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,52% στις 5.362 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1814 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v