Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζεται η άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο συνεχίζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά με πιο συγκρατημένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Γύρισε σε αρνητικό έδαφος ο DAX 30. Σήμα από Κομισιόν για στήριξη. Μέχρι και 500 δισ. ρίχνει στη μάχη η Γερμανία.

Περιορίζεται η άνοδος στις ευρωαγορές

Περιορίζονται αισθητά τα κέρδη στις ευρωαγορές λίγο πριν το κλείσιμο των συνεδριάσεων μετά από πληροφορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,88% στις 297 μονάδες (από +7,1% προηγουμένως), ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 1,27%% στις 5.237 μονάδες (από +7,7%), ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη γύρισε σε αρνητικό πρόσημο 0,06% στις 9.159 μονάδες (από +7,7%), ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 1,32% στις 4.044 μονάδες (από +8,5%)και ο MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 7,10% στις 15.966 μονάδες (από +15,5%).

Για μια πρωτοφανή κρίση, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί, μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε τον ιό, είναι όμως εφικτό να περιορίσουμε την εξάπλωση με μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και ζήτησε από τα κράτη-μέλη να κινούνται με σύνεση. Στο επίπεδο της οικονομίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι πρέπει να κινηθούμε τώρα, προκειμένου το σοκ να είναι όσο μικρότερο και πιο προσωρινό γίνεται.

Οι χώρες πρέπει να ενθαρρυνθούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν κλάδοι που απειλούνται αλλά και πολίτες. «Προσφέρουμε ‘μέγιστη ευελιξία’ σε επίπεδο ‘κρατικής βοήθειας’ και ‘συμφώνου σταθερότητας’».

Η ΕΕ κινητοποιεί 37 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Οπως διεκρίνισε, οι πόροι προέρχονται κυρίως από «κοιμώμενο χρήμα», κονδύλια δηλαδή που υπάρχουν σε προγράμματα συνοχής τα οποία δεν προχωρούν και τώρα διατίθενται για άμεση χρήση. 

Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς

Δήλωσε πως θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης και της αναβολής φόρου, σημειώνοντας πως η βοήθεια θα κοστίσει δισεκατομμύρια. Ο κ. Σολτς επισήμανε πως μπορεί αργότερα, κατά τη διάρκεια του έτους, η κυβέρνηση να πει πως χρειάζεται πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης, ενώ παράλληλα είπε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το κράτος να πάρει μερίδια σε επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πέτερ Αλτμάιερ ανακοίνωσε πως η  Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί το 0,5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19.

Την Πέμπτη, ο Stoxx 600 έκανε βουτιά 11%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση όλων των εποχών, καθώς οι αγορές αντέδρασαν βίαια στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις πτήσεις προς ΗΠΑ από Ευρώπη.

Το κλίμα επηρέασε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει και τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε:

1. Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) για να παρασχεθεί άμεση στήριξη του ευρωσυστήματος με ρευστότητα.

2. Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

«Η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί ένα μεγάλο σοκ στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια υπογράμμισε πως ακόμα και αν η πανδημία είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε ωστόσο το βασικό της επιτόκιο στο 1% από 1,5% την Παρασκευή, σε μία κίνηση-έκπληξη, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής επίπτωσης του ιού.

Ο κορωνοϊός έχει πλέον μολύνει 128.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 4.720 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η Ιταλία παραμένει η πιο επηρεασμένη χώρα στην Ευρώπη και είναι πλέον αντιμέτωπη με πλήρες «λουκέτο», καθώς οι περιπτώσεις ξεπερνούν τις 15.000 και οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 1.016.

Το χειρότερο sell off από το 1987 σημειώθηκε στη Wall χθες, με τον Dow να χάνει 9,99% και τον S&P 500 9,5%, μπαίνοντας και αυτός σε bear market.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 5,5%, στα 33 δολάρια, όπως και το μπρεντ που φτάνει στα $35.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v