Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές και επιβάρυναν το ήδη αρνητικό κλίμα, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε ιστορικό χαμηλό.
Η ΕΚΤ δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Fed και της BoE και άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας οδήγησε ακόμα πιο βαθιά στο «κόκκινο» τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στο ευρώ και στα ομόλογα.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα σκαρφάλωσε στιγμιαία σε θετικό έδαφος και εν συνεχεία κατρακυλάει 1,8% έναντι του δολαρίου στο 1,107 δολ./ευρώ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, καταγράφοντας απώλειες 11,3% στις 295 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του δείκτη.
Σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο διολίσθησε ο δείκτης των τραπεζών της ευρωζώνης, σημειώνοντας πτώση 14%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 12% στις 9.171 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται 12,4% χαμηλότερα στις 4.047 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει απώλειες 10,1% στις 5.28 μονάδες.
Κατά 14,4% βουτάει το Μιλάνο, κατά 14,06% η Μαδρίτη.
Πτώση 9% σημειώνει η μετοχή της Lufthansa. Η μετοχή της Tui υποχωρεί 10,8%, στα 4,78 ευρώ ανά μετοχή.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με βαριές απώλειες, στο επίπεδο του 7%, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει περιορισμούς στις αφίξεις από Ευρώπη.
Ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία για την ιταλική οικονομία, που έδειξαν ότι οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων βούτηξαν 9% στην Ιταλία τον Φεβρουάριο, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτώση στην αγορά της Ιταλίας φέτος, μετά από πτώση κατά 5,9% τον Ιανουάριο.