Βουτιά κάνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως αξιολογούν την εξάπλωση του κορωνοϊού και την κατρακύλα των τιμών πετρελαίου, μετά την κατάρρευση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του.
H πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών είναι η μεγαλύτερη από το δημοψήφισμα της Βρετανίας για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 8,2% και μπαίνει σε bear market, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνουν ελεύθερη πτώση 14% και να ηγούνται των απωλειών, καθώς όλοι οι τομείς, σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 8,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης ενώ είναι σε πορεία για τη χειρότερη μέρα από την οικονομική κρίση του 2008-09. Στο Παρίσι ο CAC χάνει 8,5%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 8,7% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 11,6%.
Με βαριές απώλειες ξεκίνησαν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα πυροδοτώντας παύση των συναλλαγών μετά την υπέρβαση του ορίου του -7% από τον S&P 500.
Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά 30%, πριν… μαζευτεί η πτώση τους σε 20%, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με τη Ρωσία για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μείωση τιμών, ενώ αυξάνει και την παραγωγή της, τροφοδοτώντας έναν πόλεμο τιμών και τις τιμές του αργού στον γκρεμό…
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ πρότεινε επιπλέον περικοπές παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο, αλλά η Ρωσία το απέρριψε. Χωρίς συμφωνία στο τραπέζι και καθώς το τρέχον πρόγραμμα περικοπής παραγωγής ολοκληρώνεται στα τέλη αυτού του μήνα, οι παραγωγοί θα μπορούσαν σύντομα να αντλούν όσο πετρέλαιο θέλουν.
Κατρακυλάει η μετοχή της BP στο Λονδίνο. Με απώλειες 19,5%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στις £317,80, ενώ πτώση 14% σημειώνει η μετοχή της Shell. Η μετοχή της Deutsche Bank βυθίζεται 11% στη Φρανκφούρτη, ενώ της Daimler 9,5%.
«Το πραγματικό ρίσκο, πέρα από την τιμή του πετρελαίου, είναι ο πιστωτικός κίνδυνος αυτό που ανησυχεί την αγορά», δηλώνει στους FT ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής στην AxiCorp.
Οι επιθετικές μειώσεις τιμών από τη Σαουδική Αραβία απειλούν τη βιομηχανία του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπου στις εταιρείες ενέργειας αντιστοιχεί πάνω από το 11% της αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης.
«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Χιούστον σε πόλη-φάντασμα, αυξάνουν την προοπτική χρεοκοπιών, μη εξυπηρετούμενων δανείων και βάζουν σε πίεση πολλές βραχυπρόθεσμες γραμμές χρηματοδότησης», προσέθεσε.
Ο κορωνοϊός συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγορές επίσης. Περισσότεροι από 106.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και πάνω από 3.600 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα στη Γερμανία έκαναν άλμα κατά 200 σύμφωνα με ενημέρωση της Δευτέρας, φτάνοντας συνολικά σε περισσότερα από 1.100. Η Ιταλία παραμένει το επίκεντρο της έξαρσης στην Ευρώπη, με περισσότερες από 7.000 περιπτώσεις.
Στα ασιατικά χρημαστιστήρια, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 5,38%, ο Shanghai με 3,01%, ο Shenzhen με απώλειες 4,09%, ο ASX στην Αυστραλία με 7,33%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με 4,57%, ο KOSPI στη Νότια Κορέα με 4,19%.
Στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων οδηγούνται οι επενδυτές, με την απόδοση του 10ετούς Treasury να υποχωρεί στο 0,318%, νέο χαμηλό-ρεκόρ. Ενισχύονται και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να υποχωρεί 10 μονάδες βάσης, στο -0,84%. Η απόδοση του 5ετούς Bund υποχωρείσε ιστορικό χαμηλό, στο -1%.
Αλμα για το γεν, κέρδη για το ευρώ
Κατά 3% υποχωρεί το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, ενώ και τα νομίσματα που συνδέονται με τα εμπορεύματα κινούνται αρνητικά στο trading της Δευτέρας, καθώς ο πανικός από τη βουτιά των τιμών πετρελαίου και την εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησε τα νομίσματα σε μεγάλες διακυμάνσεις.
Δείκτης μεταβλητότητας για το ευρώ/δολάριο – το δίδυμο που τελεί υπό διαπραγμάτευση πιο πολύ παγκοσμίως- ανήλθε στο πιο υψηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2017, καθώς το ευρώ έκανε άλμα πάνω από 1%, στο πιο ισχυρό επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019.
Χτύπημα και στα κρυπτονομίσματα
Περίπου 21 δισ. δολάρια εξαϋλώθηκαν από τις αγορές κρυπτονομισμάτων, που δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου.
Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η συνολική αξία των ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως ήταν 251,5 δισ. το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το CoinMarketCap.com. Μία μέρα μετά, υποχώρησε στα 230,8 δισ. δολάρια.
Pimco: Τα χειρότερα έρχονται, πιθανή ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αντιμετωπίζουν Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και την προσφορά και οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, σύμφωνα με τον Joachim Fels της Pimco.
«Τα χειρότερα για την οικονομία θα έρθουν τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο Fels, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Pacific Investment Management Co., σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τους πελάτες.
Αναμένεται τουλάχιστον άλλες 50 μονάδες βάσης μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, με πιθανότητα επιστροφής στο μηδέν και νέες αγορές assets, προσθέτει ο Fels.
Κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια οικονομία η Moody's
Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5% έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα.
Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας - στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.
Σε χαμηλό 7 ετών η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη
Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013 υποχωρεί η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού ενισχύει την προοπτική παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αδυναμίας.
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης Sentix διολισθαίνει στο -17,1 τον Μάρτιο, από 5,2% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν μικρότερη πτώση, στο -11,1.
Κεντρική Τράπεζα Γαλλίας: Στο 0,1% υποβαθμίζει την ανάπτυξη το Q1
Μόλις που θα αναπτυχθεί η γαλλική οικονομία αυτό το τρίμηνο, καθώς δέχεται χτύπημα από την έξαρση του κορωνοϊού και στις βιομηχανίες της και στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η καθοδική εκτίμηση έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι η Ευρώπη ίσως οδηγείται σε ύφεση, μετά και το «λουκέτο» της Ιταλίας στην καρδιά της οικονομίας της, στη Λομβαρδία.
Η γαλλική οικονομία, δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με βάση τη μηνιαία μέτρηση της Τράπεζας της Γαλλίας αναμένεται να γλιτώσει την ύφεση, με ανάπτυξη μόλις 0,1% αυτό το τρίμηνο. Έναν μήνα πριν, η κεντρική τράπεζα ανέμενε ανάπτυξη 0,3%.