Σε παράταση του χρονικού ορίζοντα διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά διευκολυντικά επίπεδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες συνεδριάσεις του συμβουλίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα έκανε λόγο για το σύνολό του 2019.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5% στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,2%, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,4%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,6%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,8%.
Ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών φτάνει σε υψηλό συνεδρίασης (+1,9%), μετά την ανακοίνωση της EKT και τις λεπτομέρειες για τη φθηνή χρηματοδότηση των τραπεζών (TLTROs).
Στο εταιρικό μέτωπο, απέσυρε την πρότασή της για συγχώνευση με τη Renault, η Fiat Chrysler (ύψους 35 δισ. δολαρίων ή 33 δισ. ευρώ), κατηγορώντας τη γαλλική πολιτική σκηνή για το ναυάγιο του ντιλ που θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.
Όπως μεταδίδει το Reuters, πηγή κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της Fiat Chrysler δήλωσε ότι η εταιρεία προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς η Γαλλία αναζητούσε να καθυστερήσει την απόφαση για τη συμφωνία με στόχο να κερδίσει την υποστήριξη της Nissan Motor, συμμαχικό εταίρο της Renault.
Η γαλλική κυβέρνηση πίεζε για την υποστήριξη της Nissan όσον αφορά τη συγχώνευση. Η Nissan είχε δηλώσει ότι θα απέχει.
Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση, που έχει στην κατοχή της μερίδιο 15% της Renault, ασκούσε πιέσεις στη Fiat Chrysler να εγγυηθεί ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας στη Γαλλία καθώς και για μέρισμα στους μετόχους της Renault, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Η αρχική πρόταση της Fiat Chrysler δεν περιελάμβανε μέρισμα στους μετόχους της Renault.
Στο μέτωπο των δεδομένων, ενισχύθηκαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο και μάλιστα ελαφρώς περισσότερο από ότι αναμενόταν, υπογραμμίζοντας την αντοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά τις διακυμάνσεις από τις εμπορικές διαμάχες και την αβεβαιότητα όσον αφορά το Brexit.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Πρόβλεψη του Reuters εκτιμούσε ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 0,1%. Η ανάγνωση του Μαρτίου αναθεωρήθηκε ανοδικά, στο 0,8% από 0,6%.
Στη διαμάχη Βρυξελλών-Ρώμης, η Ιταλία θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική διόρθωση το τρέχον και το επόμενο έτος για να αποφύγει την υπαγωγή της στη διαδικασία επί παραβάσει και την επιβολή ποινών για την επιδείνωση των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού της, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica που δημοσιεύεται σήμερα.
«Αυτό που χρειάζεται είναι μια ουσιώδης διόρθωση του ελλείμματος το 2019 και το 2020», υποστηρίζει.
Στον εμπορικό πόλεμο, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη το πρακτορείο Reuters ότι δεν αναμένει πως ο διευρυνόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και η απειλή της Ουάσινγκτον ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά από το Μεξικό θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Επισήμανε ωστόσο πως τα τέτοια μέτρα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών και θα επιβραδύνουν αισθητά τον ρυθμό ανάπτυξης, που ως τώρα προβλεπόταν ότι θα αυξηθεί αρκετά το 2020.