Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε υψηλό έτους το ευρώ, σε χαμηλό 9 μηνών το δολάριο, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως φτάνει το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Σε υψηλό σχεδόν 10 ετών το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο. Μικτά τα futures της Wall Street

«Μαζεύονται» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το αρχικά θετικό τους ξεκίνημα, αν και ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να σημειώνει κέρδη λόγω του “ok” που έδωσε η Fed στα κεφαλαιακά σχέδια και των 34 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Το ευρώ κινείται σε υψηλό έτους, πάνω από τα 1,14 δολάρια,  ενώ σε χαμηλό εννεαμήνου υποχωρεί το δολάριο, μετά τα σχόλια μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που δείχνουν ότι η εποχή του «εύκολου» χρήματος βαίνει προς το τέλος της, και όχι μόνον στις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, εξέπληξε πολλούς όταν παραδέχθηκε πως είναι πιθανό να χρειαστεί αύξηση των επιτοκίων καθώς η βρετανική οικονομία βελτιώνεται, ενώ η Τράπεζα του Καναδά πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς δυο υψηλόβαθμα στελέχη της άφησαν να εννοηθεί πως ενδέχεται η αύξηση των καναδικών επιτοκίων να γίνει ακόμα και τον Ιούλιο.

Και αυτά δυο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε να εννοηθεί πως ίσως πρέπει να περιοριστεί κάπως η χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας, καθώς ανακάμπτει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Εν τω μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δέκα ετών διαμορφώθηκε τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να ενισχύεται στις 111,1 μονάδες απο 109,2 τον Μάιο και έναντι των 109,5 που ανέμεναν οι αναλυτές. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 διαμορφώθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ενώ βελτιωμένο δείχνει και το καταναλωτικό κλίμα.

Αργότερα ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό του Ιουνίου. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, το ινστιτούτο GfK δημοσιοποίησε τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, το οποίο διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2001.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,07% στις 385 μονάδες και κατά 0,39% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.232 μονάδες, ο δείκτης DAX εμφανίζει οριακή μεταβολή στις 12.649 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,54% στις 7.427 μονάδες.

Μικτό ξεκίνημα με ήπιες μεταβολές στη Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, με συνέχιση των πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v