Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικρή πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Άνοδος στις αγορές Μιλάνου και Μαδρίτης. Σε υψηλό έτους το ευρώ. Ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές στον απόηχο των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ την Τρίτη είχε υπαινιχθεί ότι η τράπεζα θα μπορούσε να περιορίσει τη νομισματική της πολιτική, δηλώνοντας ότι οι «οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί από πληθωριστικές».

Η προοπτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, εκτόξευσε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου σε υψηλό 10 μηνών.

Ωστόσο σήμερα, πηγές από το περιβάλλον του κεντρικού τραπεζίτη ανέφεραν στο Reuters ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε την πρόθεση να στείλει σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια περίοδο πιο αδύναμου πληθωρισμού και όχι ότι ετοιμάζεται για μια άμεση σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Παρά το «καθησυχαστικό» δημοσίευμα το ευρώ σήμερα κινείται σε υψηλά έτους και συγκεκριμένα στο 1,1369 από 1,1340 την προηγούμενη μέρα.

Στο μεταξύ, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την αναβολή για μετά τις 4 Ιουλίου της ψήφισης του νομοσχεδίου που θα αντικαταστήσει το Obamacare στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναβολή οφείλεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι να συγκεντρώσουν τους απαιτούμενους ψήφους.

Στο μακροοικονοικό μέτωπο, η γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη έπιασε υψηλό δέκα ετών.

Επιπλέον, ο δανεισμός στα Νοικοκυριά της Ευρωζώνης ενισχύθηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς το Μάιο, ενώ τα δάνεια προς εταιρείες παρέμειναν σταθερά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δανεισμός στα Νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσιους όρους, έπειτα από άνοδο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ενημέρωσε η ΕΚΤ. Ο δανεισμός προς εταιρείες ενισχύθηκε το Μάιο κατά 2,4%, ποσοστό που συνάδει με τις επιδόσεις του Απριλίου.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών σημειώνοντας οριακή πτώση 0,04% στις 385 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,63% στις 7.387 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,19% στις 12.647 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 5.252 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,51% στις 10.702 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 21.047 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,7% στα 44,56 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.250 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v