Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Νέες ρευστοποιήσεις στον ευρωπαικό τραπεζικό κλάδο κόντρα στην καλή αποδοχή που είχαν τα αποτελέσματα των stress tests. "Βουτιά" 9,7% για τη μετοχή της Unicredit. Προβλημάτισε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη. Πτώση 3,2% για το πετρέλαιο. Οριακή άνοδος για τον χρυσό.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές παρά τον θετικό αντίχτυπο από  αποτελέσματα των stress tests για τον τραπεζικό κλάδο.

Όπως επισημαίνει η Moody's, "τα stress tests της EBA έδειξαν πως οι περισσότερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανθεκτικές στις δυσμενείς συνθήκες, εμφανίζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα αντίστοιχα τεστ της EBA που πραγματοποιήθηκαν το 2014".

Ωστόσο οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα καθώς μερίδα επενδυτών εκφράζουν ανησυχία ως προς το πόσο σαφής είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των stress tests για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, δεδομένου ότι δεν "δοκίμασαν" κάποια σενάρια, όπως το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και το Brexit.

Ενδεικτικά, ο δείκτης Stoxx 600 Bank index υποχώρησε 1,6%, η μετοχή της Banca Monte dei Paschi ενισχύθηκε μόλις 0,6%, η Unicredit «βούλιαξε» 9,7% και η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 1,4%.

Επιπλέον το κλίμα στις ευρωαγορές επιβαρύνθηκε και από την ανακοίνωση των στοιχείων του Markit για τους PMI μεταποίησης των χωρών της ευρωζώνης, που έδειξαν μια «μονόπλευρη» ανάπτυξη στη Γερμανία. Η Ιταλία κατέφραψε χαμηλό 18 μηνών και η Ισπανία χαμηλό 31 μηνών. Μάλιστα, στην Βρετανία, ο δείκτης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, μετά το Brexit, και διαμορφώθηκε στο 48,2 τον Ιούλιο από 52,4 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών ομίλων. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και με περίπου τα δυο τρίτα των εταιρειών του Stoxx Europe 600 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες καταγράφουν πτώση κερδών 14%.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,59% στις 339 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,45% στις 6.693 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,07% στις 10.330 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 4.409 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,86% στις 8.153 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με «βουτιά» 1,73% στις 16.554 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά έναντι του δολαρίου στο 1,1177 δολ. από 1,1116 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 3,2% στα 40,26 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1,358 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v