Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Τα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, επιβαρύνουν το κλίμα στις ευρωαγορές. Ξεκίνησε η αγορά εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Οριακά υψηλότερα τα futures της Wall Street.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα μικτά «σινιάλα» που έστειλαν τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται και από την υποβάθμιση των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,1% τον Μάιο, αν και οι εισαγωγές μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη 6,8% φέτος. 

Νωρίτερα, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε την εκτίμησή της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,4% φέτος απο 2,9% που προέβλεπε τον Ιανουάριο, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 1,6% από 1,7% προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε σήμερα να αγοράζει εταιρικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της, ωστόσο αυτό δεν βοηθά την αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς bund "έγραψε" νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,035%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,4% στις 344 μονάδες, οριακές απώλειες στις 6.282 μονάδες καταγράφει ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, κατά 0,5% υποχωρεί ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.239 μονάδες και κατά 0,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.458 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο "δείχνουν" τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται ως 0,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v