Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό «γύρισμα» στις ευρωαγορές

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τους κλάδους μετάλλων και εμπορευμάτων. Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της ΕΚΤ οι επενδυτές. Πτωτικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures της Wall Street

Στο «κόκκινο» γύρισαν οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς διευρύνονται οι απώλειες στις μετοχές των μεταλλευτικών και ενεργειακών επιχειρήσεων λόγω ανησυχιών για την κινεζική οικονομία και μετά τη χθεσινή «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, ευελπιστώντας πως θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, που κατέγραψαν πτώση 0,4% σε μηνιαία και 2,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου συνέβαλαν στην υποχώρηση των τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης σε αρνητικό πεδίο τον περασμένο μήνα και ορισμένοι εκτιμούν πως αυτό θα ωθήσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε επέκταση ή παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα γίνει τον Δεκέμβριο, αν αποδειχθούν απογοητευτικές οι τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,62% στις 362 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,41% στις 6.326 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κατά 0,76% στις 10.087 μονάδες και κατά 1,09% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.653 μονάδες.

Απώλειες 1,27% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 10.077 μονάδες, 0,59% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.360 μονάδες και 0,79% για τον ιταλικό FTMIB στις 22.242 μονάδες.

Πτωτικό ξεκίνημα στην Wall Street προοιωνίζονται τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v