Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώ και ομόλογα πιέζουν τις ευρωαγορές

Οι ανησυχίες για συνέχιση της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με την στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα -μετά την άνοδο των yields- δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές.

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων και η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού νομίσματος -η αδυναμία του οποίου ωφελούσε τις εξαγωγικές εταιρείες- επιβαρύνουν τις μετοχές. 

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,62% στις 393 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,73% στις 6.899 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες 0,65% στις 11.277 μονάδες και ο δείκτης CAC του Παρισιού 0,78% στις 4.924 μονάδες. 

Απώλειες 0,69% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 11.247 μονάδες, 0,46% για τον πορτογαλικό PSI στις 6.127 μονάδες και 0,42% για τον ιταλικό FTMIB στις 23.112 μονάδες.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας που κατεγράφη στην αρχή του έτους, περνά και στο δεύτερο τρίμηνο. Αποτέλεσμα, το ευρώ να κινείται για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες πάνω από τα 1,14 δολάρια και η στερλίνα να διαμορφώνεται σε υψηλό εξαμήνου. 

Εν τω μεταξύ, η άνοδος των αποδόσεων των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων αυτήν την εβδομάδα έκανε τις μετοχές ακριβότερες σε σχέση με το χρέος, οδηγώντας ορισμένους επενδυτές σε μείωση των θέσεών τους στις μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v