Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στην Ευρώπη με το βλέμμα στην οικονομία

Οι αρχικές απώλειες εκμηδενίστηκαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο. Θετικές εκπλήξεις από την οικονομία. Ανοδικά κινείται και το ευρώ. Τι βλέπουν οι αναλυτές για την πορεία των ευρωαγορών.

Οι θετικές εκπλήξεις από το «μέτωπο» της οικονομίας στηρίζουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου και δίνουν ώθηση στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,31% στις 11.932 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,23% στις 5066 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,06% στις 7.042 μονάδες, μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ των προηγούμενων ημερών.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,26% στις 11.482 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στις 5999 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB  κινείται υψηλότερα κατά 0,1% στις 23.079 μονάδες.

Το ευρώ παράλληλα, ενισχύεται κατά 0,3% και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα 1,10 δολ.

Αιτία δεν είναι άλλη από τους δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ, που δείχνουν πως ο ιδιωτικός τομέας της ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας ανεβάζουν ταχύτητα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ ευρωζώνης βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011, ενώ ο ΡΜΙ Γερμανίας σε υψηλό 8 μηνών.

«Το περιβάλλον για την ευρωζώνη γίνεται εξαιρετικά θετικό: χαμηλά επιτόκια, αδύναμο ευρώ και πτωτικές τιμές εμπορευμάτων σε συνδυασμό με ισχυρή δράση από την ΕΚΤ» δήλωσε ο Κρίστιαν Χιμένεζ, της Diamant Bleu Gestion και συμπλήρωσε: «Ο μόνος μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει μεσοπρόθεσμα είναι η προοπτική αύξησης επιτοκίων από τη Fed, αλλά και αυτό έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό»

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφει άνοδο 21% και ενδεχομένως να καταγράφει την καλύτερη τριμηνιαία απόδοση από τα τέλη του 2003, καθώς οι διεθνείς επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το αδύναμο ευρώ θα στηρίξει τα εταιρικά κέρδη.

«Με τις κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος να κυριαρχούν στις επενδυτικές αποφάσεις, οι ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν πλέον βελτιωμένες προοπτικές κερδοφορίας, μέσω της επέκτασης των περιθωρίων. Η αγορά δεν το έχει ακόμη αποτιμήσει πλήρως αυτό κατά την εκτίμησή μας» αναφέρουν αναλυτές της BNP Paribas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v