Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωπαϊκές αγορές

"Παγωμένες" οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης λίγο πριν το Eurogroup. Διστακτικές κινήσεις σε χρηματιστήρια και αγορά ομολόγων. Η προσοχή στην Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία καθώς αναμένεται αναθεώρηση αξιολόγησης από τη Moody's.

Οριακές κινήσεις κοντά στα υψηλά 7ετίας, καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στο σημερινό αποφασιστικό Eurogroup για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,27% στις 10.974 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,31% στις 4818 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,09% στις 6.895 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,36% στις 10.871 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει οριακή υποχώρηση 0,07% στις 5450 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB  κινείται χαμηλότερα κατά 0,37% στις 21.708 μονάδες.

«Πολλοί στις αγορές πιστεύουν ότι ακόμη μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Αυτή η άποψη ενισχύεται από το ότι οι κινήσεις των χρηματιστηρίων, αλλά και της αγοράς ομολόγων δεν είναι τόσο έντονες όσο ήταν το 2012».

Άλλοι όμως, δεν είναι τόσο βέβαιοι και επισημαίνουν ότι τα χρηματιστήρια, όπως και τα ομόλογα της περιφέρειας στηρίζονται κυρίως από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύονται σήμερα κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,62% και 1,56% αντιστοίχως. Η απόδοση αντίστοιχων τίτλων της Πορτογαλίας είναι αμετάβλητη στο 2,27%.

Αντίστοιχα, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξάνεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 10,32%.

Πέρα από την Ελλάδα, η προσοχή στρέφεται και στην Ισπανία. «H Moody’s αναμένεται μετά το κλείσιμο των αγορών σήμερα να αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας» αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει: «ορισμένοι αναλυτές περιμένουν αναβάθμιση»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v